HERÉNYI KÁROLY

Full text search

HERÉNYI KÁROLY
HERÉNYI KÁROLY (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Köztársasági Elnök Úr! Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Miniszterelnök Úr! A Magyar Demokrata Fórum ellenzéki pártként nemzeti és nemzetközi kérdésekben és ügyekben igyekszik konszenzust teremteni és a konszenzus feltételeit előkészíteni, ebben részt venni. Ennek fényében ezt a dokumentum-aláírást, amely megtörtént, két szempontból kell górcső alá venni és megvizsgálni. Az egyik ennek tartalmi része, a másik pedig az eljárás, ahogy ez történt.
A Magyar Demokrata Fórumnak komoly kifogása van a 12 ország által aláírt dokumentum tartalmát illetően, hiszen ezt a lépést elhamarkodottnak tartjuk. Ahogy a miniszterelnök úr is utalt a beszédében rá, a Biztonsági Tanács a közeljövőben fog összeülni és dönteni ebben a nagyon fontos kérdésben. Ha e döntést megelőzően ilyen dokumentumok gyártásával és aláírásával próbáljuk befolyásolni a világ közvéleményét, akkor tulajdonképpen elsúlytalanítunk ilyen nagyon fontos intézményeket, mint az ENSZ Biztonsági Tanácsa és annak döntései. Teljesen egyetértünk abban, hogy a terrorizmus, a tömegpusztító fegyverek elleni harc ügyében következetesnek kell lennünk. De ehhez az egységes és eredményes fellépéshez véleményünk szerint csak az ENSZ Biztonsági Tanácsán keresztül vezethet a megfontolt és eredményes út. Ezért kérjük, hogy a kormány körültekintőbben járjon el e kérdések vonatkozásában, és ENSZ-tagállamhoz méltóan tartsa be a rá vonatkozó, az alapokmányból, illetve a szerződésből adódó követelményeket. Tehát nem gondoljuk, hogy politikai szempontból hasznos lett volna ennek a dokumentumnak a megszületése, hiszen Európa sem fogadta ezt egységesen.
A másik az eljárásjogi szempont. Azt különösen sérelmesnek tartjuk, hogy egy ilyen súlyú nemzetközi lépésben a Magyar Országgyűlés, a Magyar Országgyűlés pártjai, a magyar közvélemény, a magyar választópolgárok utólag értesülnek erről, utólag tájékozódhatnak egy ilyen nagyon fontos lépésről. Ezt felfoghatjuk úgy is, hogy a nemzeti érdekek figyelembevétele nélkül, a társadalommal és a politikai pártokkal való egyeztetés nélkül került sor erre a meglehetősen komoly következményekkel járó vagy azzal járható lépésre.
A Magyar Demokrata Fórum felkéri a miniszterelnök urat és elvárja a magyar kormánytól, hogy ilyen súlyú kérdésekben, ahogy ez eddig is történt, hiszen ennek az elmúlt 13 esztendőben hagyományai vannak, legyen egyeztetés a politikai pártokkal, a parlamenti frakciókkal, és nemzeti egyetértés eredménye vagy következménye legyen az, hogy egy ilyen dokumentumot a magyar miniszterelnök széles körű politikai felhatalmazás alapján aláír-e vagy nem.
Köszönöm a megtisztelő figyelmüket. (Taps az MDF padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me