KUNCZE GÁBOR

Full text search

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR (SZDSZ): Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! "Magyarországnak erejéhez mérten - nem is várnak el többet tőlünk - részt kell vennie bármily csekély katonai kontingenssel mindazokban a konfliktusokban, amelyeket a NATO együttesen, vagy akár az amerikaiak által vezetett bármilyen koalíció kezelni akar. Lehet, hogy olykor, adott helyzetben némiképp eltér majd a véleményünk a NATO vezető nagyhatalmainak nézőpontjától, azonban nekünk ez a szövetség és a szövetségesek irántunk való elkötelezése olyan fontos, hogy akár nézeteink feladásának árát is vállalnunk kell. Ami az Irak elleni amerikai előzetes csapás lehetőségét illeti, ebben a szövetségben Magyarországnak részt kell vennie, a lehető legkisebb, nem harcoló alakulattal, mert fontos, hogy kinyilvánítsuk ehhez a közösséghez tartozásunkat." (Moraj a Fidesz padsoraiból.)
Igen, képviselőtársaim, kicsit pongyola vagyok, elfelejtettem mondani, hogy ez Simicskó István nyilatkozata volt a tavaly (Taps és derültség a kormánypártok padsoraiból.) szeptemberi Honvédelmi Szemléből. Talán - miután a Fidesz képviselői többnyire mindig ugyanazt mondják - akkor még az volt az irányadó vélemény, azóta már más. Kibontakozik előttünk, tisztelt képviselőtársaim, a Fidesz politikájának lényege: bármi áron, mindig támadni. Ha a miniszterelnök aláírja a levelet, akkor azt megtámadni, ha a miniszterelnök nem írja alá a levelet, akkor azt megtámadni. Itt semmi nem számít, semmi nem olcsó. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
Tisztelt Képviselőtársaim! Ha, mondjuk, ettől a szándéktól elvonatkoztatunk, és megnézzük a levél tartalmát, akkor még az is lehet, hogy juthatunk más következtetésre. Mert miről is szól a levél? Először is kiáll közös értékeink mellett, a demokrácia, az egyéni szabadság, az emberi jogok és a jogállamiság mellett. Ezek az értékek jelentik civilizációnk alapjait, ezeknek az értékeknek az érvényesülése fejlődésünk záloga. Azt gondolom, hogy ezeknek az értékeknek a védelme alapvető érdekünk, ezért alapvető kötelességünk is.
Másrészt maga a levél kiáll az euroatlanti egység mellett. Ezt többek között indokolja azzal, hogy elismeri azt a szerepet, amit az Egyesült Államok vitt a XX. század két fenevadának, a nácizmusnak és a kommunizmusnak a legyőzésében. Azt gondolom, hogy ennek az egységnek a fenntartása is közös érdekünk. Hadd jegyezzem meg, hogy információim szerint Németh Zsolt, amikor parlamenti delegációval Amerikában tárgyalt, éppen aggodalmát fejezte ki az euroatlanti egység megbomlása fölött. Ez a másik jellemzője a Fidesz politikájának: a kettős beszéd; mást mondok itt, mást mondok ott.
Tisztelt Képviselőtársaim! Maga a levél az egységre hivatkozva kiáll a békés megoldás keresése mellett.
(10.40)
S itt hivatkozik az ENSZ nyújtotta keretek igénybevételére, illetve támogatásáról biztosítja az ENSZ Biztonsági Tanácsát. Azt gondolom, ezen sem érdemes vitatkoznunk, hiszen vajon ki akar háborút, ki az, aki nem inkább a béke mellett akar kiállni - miért ne támogatnánk az ilyen törekvéseket?
Végül a levél hivatkozik az ENSZ 1441. számú határozatára, amely Irakot kötelezi az emberiségre veszélyes fegyvereinek leszerelésére. Végrehajtotta Irak ezeket a határozatokat? Nem. Megmutatta-e számunkra 2001. szeptember 11-e, hogy milyen veszélyeket jelent a demokráciára, a szabadságra ezeknek a törekvéseknek és fegyvereknek az elszabadulása? S emlékeztetem önöket, tisztelt képviselőtársaim, akkor még egyetértettünk abban, hogy ezen törekvések ellen fel kell lépni, akkor még egységesen sorakoztunk fel a nemzetközi közösség mögött. Én úgy ítélem meg, hogy a helyzet ehhez képest nem változott meg.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ezért aztán frakciónk egyetért a levél tartalmával, és nem kifogásolja, hogy azt a miniszterelnök úr kézjegyével látta el. A mostani vita is arról győz meg - meg az is, amit a sajtóban látok -, hogy ideje leülnie a négy pártnak a miniszterelnök úrral a miniszterelnök úr kezdeményezésére, és áttekinteni az ország lehetőségeit, kötelezettségeit és mozgásterét ebben a kérdésben, hátha zöld ágra tudunk vergődni, és egységes álláspontot tudunk kialakítani.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me