DR. SZÁJER JÓZSEF

Full text search

DR. SZÁJER JÓZSEF
DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Egy esztendeje alakult meg az Európai Unió jövőjéről szóló konvent, amelynek már mi, magyar képviselők is teljes jogú tagjai vagyunk. Jómagam Vastagh Pállal együtt a Magyar Országgyűlést képviseljük ebben a testületben, és úgy gondolom, hogy egy év után célszerű néhány eseményről itt a parlamentben is szólni. Az integrációs bizottságban volt mód arra, hogy erről beszámoljunk; a magyar parlament nem tart olyan ülést, amelyet például a finn vagy más parlamentek, amelyek nagyon kötött mandátummal engedték el a tagjaikat az Európai Unió jövőjéről szóló konventbe, amely plenáris ülés keretében, alapos vita eredményeképpen vitatja meg ezeket a kérdéseket. Mi, magyar képviselők az elmúlt egy esztendőben lényegében minden területen hallattuk a hangunkat. Én most két olyan javaslatról szeretnék szólni, amelyet a konventnek ezen a héten folytatódó ülésén szeretnék megtenni.
Az egyik javaslat arról szól, amely véleményem szerint hiányzik az Európai Uniónak a jelenlegi intézményrendszeréből, ez pedig az etnikai és nemzeti kisebbségeknek a jogait védő intézmény. Éppen ezért a csütörtöki napon, amikor az Európai Unió Konvent a regionális kérdésekkel fog foglalkozni, javasolni fogom és írásban is beterjesztem azt a tervezetet, amely az Európai Unióban a régiók tanácsának megfelelően, amely egy tanácsadó szerve az Európai Uniónak, egy etnikai és nemzeti kisebbségek tanácsának a felállítását javasolja. Míg a régiók tanácsában a különböző önkormányzati, regionális szervezetek vannak jelen, és az Európai Unió fontos döntéseiben vesznek részt észrevételeikkel, addig ehhez hasonlóan az etnikai és nemzeti kisebbségek tanácsába, azt szeretném, ha a különböző nemzeti kisebbségek kerülnének be; ilyen módon az Európai Unió intézményrendszerében nemcsak a többségi nemzetek, nemcsak a többségi társadalmak véleménye jelenne meg. Meggyőződésem, hogy ez szoros összefüggésben és egyetértésben van az Európai Unió létező elveivel. Én nagyon bízom abban, hogy ezt a javaslatot meghallgatják, még akkor is, ha tudjuk, hogy Európa különböző államaiban a kisebbségekkel való bánásmód az Európai Unió jelenlegi tagjai körében is nagyon változó, nagyon különbözőek azok a létező jogosítványok és intézményrendszerek, amelyek ennek a kérdésnek a kezelését érintik.
Magyarországnak, nekem mint magyar képviselőnek két okom is van arra, hogy ezzel a kérdéssel foglalkozzam. Az egyik az, hogy Magyarországon jelentős létszámú etnikai kisebbség, a roma kisebbség él, és európai szinten, Európa nagyon sok országában élnek romák még Magyarországon kívül is, nem beszélve a most jelölt országokról, amelyek hamarosan belépnek az Európai Unióba. E speciális népcsoport, etnikai csoport problémáinak a kezelésére nincs jelen pillanatban még hatékony érdekvédelmet képviselő szervezet sem. Éppen ezért ez az egyik ok.
A másik természetesen az, hogy Magyarországon is számos nemzeti kisebbség él, bár létszámukban ezek nem túl nagy létszámúak, ugyanakkor államalkotó tényezőnek tekintjük; az önkormányzati rendszer, amelyet erre felállítottunk, bár még sok gyermekbetegsége van, de lényegében erre épül. Ez természetesen összefügg azzal is, hogy Európában - Oroszország után, de az Európai Unióba belépő nemzetek körében a legnagyobb mértékben - Magyarországnak van a határokon túl élő legnagyobb létszámú kisebbsége.
Még egy javaslatot is előterjesztettem egy bajor képviselővel közösen az Európai Unió Konventjében, ez pedig arról szól, hogy a megszülető európai alkotmányban szerepeljen az egyházak szerepére való utalás, szerepeljen Európa szellemi, spirituális, hitbéli örökségének, gyökereinek a feltárására, illetőleg ennek a mai szerepére való utalás, valamint a lengyel alkotmány passzusaiból következtetve egy olyan szöveg, amely Isten megjelenítését fogalmazza meg az Európai Unió alkotmányában a következőképpen, úgy, hogy ez senkinek az érdekét, véleményét és érzelmeit ne sértse. Idézem a lengyel alkotmányt, ezt szeretnénk betenni, és erre tettünk egy írásbeli javaslatot Wuermeling bajor képviselővel: "mindazok, akik hisznek Istenben mint az igazság, az igazságosság, a jó és a szép forrásában, valamint mindazok, akik e hitet nem osztják, és eme egyetemes értékeket más forrásokból eredeztetik". Én arra kérném a Magyar Országgyűlést is, hogy ebbéli törekvésemben, hogy ezt a javaslatot megtegyem, illetőleg a későbbiek folyamán támogasson.
Megköszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me