PETTKÓ ANDRÁS

Full text search

PETTKÓ ANDRÁS
PETTKÓ ANDRÁS (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Január 22-én, a magyar kultúra napján nagy meglepetés érte több kőbányai iskola pedagógusait és tanulóit. A kőbányai önkormányzat az ünnep alkalmából bejelentette ugyanis - ezúttal is megmutatva a Szocialista Párt teljes érzéketlenségét a magyar kultúra ügye iránt -, hogy szeptembertől négy általános iskolát be fog zárni a kerületben. Ráadásul a határozat a törvényben előírt kötelező egyeztetések nélkül született, ami szintén minősíti a testületet.
Az önkormányzati választások idején a X. kerületi szocialisták - tekintet nélkül mindenféle törvényi tiltásra - nemegyszer éppen azok mellett az iskolák mellett tartották a kampányrendezvényeiket, amelyeket most be akarnak zárni. Minden gyerek MSZP-s léggömbbel tért haza az iskolából, és egyáltalán nem beszéltek nekik arról, hogy mi vár rájuk, ha a szocialista vagy a szabad demokrata jelöltekre szavaznak a szüleik és a nagyszüleik.
Utoljára az előző szocialista kormányzat idején volt divatban a tömeges iskolabezárás. Akkor még Bokros-csomag néven futott, ma ugyanez zajlik Budapest több kerületében és más városokban, csak a rendkívül káros jelenségeket nem fémjelzik az éppen hivatalban lévő pénzügyminiszter nevével.
A Medgyessy-kormány megalakulása óta mást mond és mást tesz. Beszél a tanulás fontosságáról, a stresszmentes iskoláról és a tudásalapú társadalomról szónokol. És közben mit tesz? Drasztikusan csökkenti az önkormányzatok működési költségeit, ezzel kikényszeríti az iskolabezárásokat és a pedagógusok tömeges elbocsátását. Természetesen ez sem menti fel a kőbányai önkormányzat kormánypárti tagjait, akik egyáltalán nem mondhatják, hogy országos átlagban a legszegényebb önkormányzatok közé tartoznának. Semmivel sem indokolható tehát, hogy jól működő, nemrég felújított - sőt, a gyermeklétszám ugrásszerű helyi növekedése miatt bővített - iskolákat zárjanak be.
A Kertvárosi Általános Iskola például már hetven éve működik, a gazdasági világválság idején épült, túlélte a második világháborút, majd a Bokros-csomagot. 1991-hez képest 30 százalékkal nőtt a kihasználtsága, ezzel második a kerületi statisztikában. Az intézményt szívesen látogatják a szomszédos XVII. kerületi tanulók is. A felkínált Keresztury Dezső Általános Iskola visszalépés lenne valamennyi tanuló, szülő és pedagógus számára, bőven kimerítené a közoktatási törvényben meghatározott aránytalan teher fogalmát, amelynek megvalósulása esetén a törvény kimondottan tiltja az ilyen, mindenki számára hátrányos megoldást; és akkor még nem is említettük a kiszemelt iskolától körülbelül száz méter távolságban lévő gyógyszergyár egészségkárosító hatását. A veszélyes anyagok több ezer tonnáival dolgozó gyár ipari övezetében semmiképpen sem ajánlatos iskolát fenntartani, pláne bővíteni.
Tisztelt Ház! Olvashattuk, hogy a kormány a kommunikációját a jövőben a "gyermek" szóra fogja építeni. Ezzel próbálja újra megtéveszteni a választókat, akik még hisznek abban, hogy a kimondott szó és a cselekedet között összefüggés van. A tervezett iskolabezárások is sokak szemét felnyitják majd, hiszen hol van itt a gyerekek érdeke. Ki törődik azzal, hová kerülnek a kis elsősök, akik mostanra rázódtak bele a tanulásba, mostanra szerették meg tanító nénijüket? Talán az ő érdekük, hogy a továbbiakban zsúfolt osztályokban, idegen környezetben tanulhassanak? Miért kényszerítik rá a kicsiket és nagyobb társaikat arra, hogy reggel az ismert fővárosi dugókban várakozzanak és lakhelyüktől távolra bumlizzanak? Kinek az érdeke mindez?
A bezárt iskolaépület jól értékesíthető ingatlan. Talán az ingatlanok értékesítéséből származó pénzt akarják felélni a szocialista és SZDSZ-es képviselők? Esetleg már a vevő is megvan, csak zavaró tényező az épületek lakottsága? Mi készül itt? Történetesen Kőbányán szocialista a polgármester is, szocialista többségű az önkormányzat, szocialista a kerületi országgyűlési képviselő is. Ez talán azt jelenti, hogy a szocialista és SZDSZ-es többségű fővárosi önkormányzat és a kormány támogatásával szabad a vásár, szabad a választók érdekeivel ellentétesen dönteni?
A pedagógusok és a szülők elszántak, és megpróbálják megvédeni érdekeiket. A választott képviselők viszont nem tesznek semmit, sőt a választóik ellen döntenek. A "több pénzt az embereknek, több pénzt az önkormányzatoknak" szlogenből a több pénz csak a szocialista és szabad demokrata önkormányzati képviselőkre vonatkozik?
Több száz gyermek, szülő és pedagógus nevében várom a kormány megnyugtató válaszát.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me