VÍGH ILONA

Full text search

VÍGH ILONA
VÍGH ILONA (Fidesz): Államtitkár Urak! Tisztelt Képviselőtársaim! Hazánk Európa felé tart, vélhetően 2004 májusában tagja lesz az Uniónak. Választókörzetemben, a Szeghalmon és körzetében élők joggal teszik fel a kérdést, vajon melyik Magyarország csatlakozik: ahol a munkanélküliségi ráta az országos átlag háromszorosa, az utak járhatatlanok, kritikus állapotban vannak? Ahol megállt a vasúti közlekedés is? Ahol az agrárágazat számtalan megoldatlan problémával küszködik? Ahol az elmaradott térségek fejlesztése csupán csak szóbeli ígéret? Ahol a jóléti rendszerváltás igazán nem érezteti hatását?
Tisztelt Képviselőtársaim! Az Európai Unió is arra kíváncsi, mivel tudunk hozzájárulni az egységes Európa fejlődéséhez. Vajon mivel tudunk mi hozzájárulni?
(17.00)
A szocialista-liberális kormány 1 milliárd forintot szándékozik szétosztani 42 hátrányos helyzetű régió, azaz 500 kistelepülés fejlesztéséhez. A kiírt pályázatra több mint 600 pályamű érkezett be. Fölvetődik a kérdés, hogy ez az 1 milliárd forint mire is elegendő. Településenként alig 2 millió forint jut. Választókörzetemben a további fejlesztéseket, jövőnket meghatározó 20,6 kilométeres útszakasz - mely Körösladányt és Gyomaendrődöt köti össze - felújításának költsége 1 milliárd forint. Tehát az én választókörzetemnek is majd' kevés lenne ez a kiírt pályázati összeg, nem beszélve a Gyomaendrőd-Dévaványa, illetve a Bucsa-Karcag közötti útszakasz felújításáról és a többiekről.
A szeghalmi kistérség 13 települése közül 12 benne van a leghátrányosabb helyzetű települések sorában; a tizenharmadik, Dévaványa is csak adminisztrációs okok miatt maradt ki. Békés megye e kistérsége a múltban sem, de úgy tűnik, jelenleg sem tartozik a kiemelten támogatandó régiók közé. Az itt élők már megszokták: amit elértek, azt saját erejük, munkájuk eredményének köszönhetik.
Január 23-a óta a vonatok sem járnak. Itt kizárólag az elhíresült Bz típusú mozdonyok közlekedtek, amelyeket egyik pillanatról a másikra leállítottak. Való igaz, hogy a vésztői vasúti csomópontnál lévő 14 kocsi közül 10-et rossznak minősítettek, kettő kapta meg hat évre, egy-egy pedig pár hónapra az engedélyt. Már maga a módszer is megdöbbentő, nem európai intézkedésre vall, ahogyan ezt az ügyet a MÁV kezelte: minden előkészület nélkül, kész helyzet elé állította az utasokat, a dolgozókat. Érdekes módon a szakszervezeti vezetők ezúttal nem hallatták hangjukat.
Értetlenül állunk a mai napig az előtt, hogy a november 2-ai vonatbaleset óta miért nem tudtak felkészülni a később életveszélyessé nyilvánított szerelvények pótlására, helyettesítésére. A vésztői csomóponton a munkatársak pillanatok alatt kidolgoztak egy tervet az úgynevezett kispirosak kiváltására, javaslatukat azonban a MÁV vezetősége minden indoklás nélkül elutasította.
1994-ben egyszer már megpróbálták leállítani a mellékvonalakon a vasúti közlekedést, és most furcsa módon ugyanezeken a szakaszokon állt meg a forgalom. Csak reménykedni tudunk abban, hogy a MÁV és a kormányzat nem a szárnyvonalak megszüntetését tervezi, hiszen ha ez így lesz, az észak-békési kistérség fejlődése hosszú évtizedekre torpan meg.
A vésztői MÁV 2003. január 1-jétől viseli a regionális vasúthálózat címet. Azt reméljük, hogy ez a program, a további hazai és EU-s források biztosítják a fejlesztést, az ott dolgozó 317 fő számára a munkalehetőséget. Abban is reménykedünk, hogy megnyílik a Körösnagyharsány-Körösszeg közötti határátkelő, amelynek révén további út-, vasútfejlesztés valósul meg a régióban. A határ menti kistelepülések népességmegtartó képessége vélhetően javulni fog ezáltal. A schengeni határ átkerülése a román-magyar határra szigorúbb határőrizetet kíván e területen, és vélhetően növekszik majd a foglalkoztatottak száma.
A választókörzetben helyezkedik el a Körös-Maros Nemzeti Park, az ecsegi és dévaványai pusztákon nevelkednek az európai hírű túzokok, a bihari részen több mint 200 fajtát képviselő, rendkívül értékes madárvilág található, mely vélhetően a külföldiek számára is érdeklődésre tart majd számot. Ahhoz, hogy további ipar telepedjen a térségbe, turistavendégeket tudjunk fogadni, elengedhetetlen az utak, vasutak, hidak teljes rekonstrukciója, az ehhez szükséges források odaítélése a térségnek. Úgy tűnik, számunkra csak egy remény marad: talán mégiscsak számíthatunk az öreg Európa néhány hűséges országára.Köszönöm szépen. (Szórványos taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me