PETTKÓ ANDRÁS

Full text search

PETTKÓ ANDRÁS
PETTKÓ ANDRÁS (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Nem volt olyan régen a dunai árvíz, hogy elfeledkezhessünk azokról, akik ennek a természeti csapásnak a károsultjaivá váltak. Önök fontosnak tartották, hogy időben megnyugtassák a közvéleményt, és azonnal ígéretet tettek az árvízi károsultak megsegítésére. Én az árvízi kárpótlásnak csak egy kis szeletére szeretném felhívni az ön és a kormány többi tagjának a figyelmét.
Az árvíz érthető módon a gyermeküdülőkben, táborokban, sporttelepeken, csónakházakban sem tett kivételt. Ezek az intézmények a legkülönfélébb tulajdoni formában működnek. A tulajdonosok önkormányzatok, egyesületek, sportszervezetek, nonprofit szervezetek, magánszemélyek. Sok esetben a tulajdonosok és a használók nem ugyanazok.
A felsorolt intézményekről önök nem feledkeztek meg, mert a 201/2002. (IX. 14.) számú kormányrendeletük értelmében a kártétel rendbe hozásához hitel felvételére van lehetőség. Arra azonban nem gondoltak, hogy egy-egy elszegényedett sportegyesület, nonprofit szervezet vajon miből fogja visszafizetni a felajánlott hitelt, és hogy egyáltalán meg tud-e felelni a hitel felvételéhez szükséges előírásoknak. Ezek a szervezetek az árvíz után valódi kárpótlást nem kaphattak. A kormány kárenyhítő tevékenységével sajnos nem tudta kihúzni a sárból a sporttelepeket, gyermeküdülőket. Ami pedig a legszomorúbb, hogy a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium mint szaktárca meg sem próbált segíteni a bajba jutott intézményeken.
A dunai árvíz kártételeinek felelevenítésére azonban szomorú aktualitás is alapul szolgál. A 2003. év nagy hideggel köszöntött ránk, aminek következtében a Tisza több szakasza befagyott. A tavaszi olvadás idejére a szakértők már most előre jósolják egy eddiginél is nagyobb tiszai árvíz lehetőségét. Ha, ne adj' isten, erre sor kerülne, a lakóépületekkel együtt a Tisza menti csónakházak és sporttelepek is károsodnának.
Tervezi-e a kormány és a szaktárca, hogy egy esetleges árhullám esetén a nem lakás céljára szolgáló épületekben, illetve konkrétan a sport- és üdülési célt szolgáló intézményekben okozott károk enyhítésére is elkülönít pénzösszeget?

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me