PETTKÓ ANDRÁS

Full text search

PETTKÓ ANDRÁS
PETTKÓ ANDRÁS (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Sokat beszélünk a kábítószer elleni küzdelemről, és ezzel kapcsolatban a szülők, az iskolák és a társadalom felelősségéről. A legtöbbször azonban csak beszélünk, és olyan alapvető lépések megtételére nem kerül sor, amelyek kézenfekvőek lennének.
A kábítószer-fogyasztással kapcsolatban a prevenció jelentőségét senki nem vitatja, de ha már megtörtént a baj, legalább ilyen jelentősége van a korai felismerésnek. Mikorra a környezet észreveszi a kábítószer-fogyasztásra utaló jeleket, akkor azok az esetek nagy részében sajnos már a függőséget jelzik. A korai felismerés legegyszerűbb megoldásaira már vannak példák az Európai Unióban is, amelynek hamarosan mi is a tagjai leszünk. Belgiumban az aggódó szülő egyszerű lakmuszpapírteszttel otthon ellenőrizheti, meggyőződhet róla, hogy gyermeke fogyasztott-e valamilyen kábítószert. A teszt különböző változatokban kapható, és az ára az általa kimutatott drogfajták függvényében változik.
Hazánkban eddig szóba se került a patikák drogteszttel való állandó feltöltése és a tesztek népszerűsítése. Hogy sikeres és eredményes lenne a teszt, az nem vitás, hiszen egy szülő számára a baj megelőzése, korai felismerése érdekében néhány ezer forintos kiadás nem lehet akadály, ha ezzel a komoly bajt, a kábítószer-függőséget meg tudja előzni. A drogteszt a szülő és a gyermek bizalmi együttműködését teszi lehetővé annak érdekében, hogy már a kezdeti fázisban felismerhető legyen a kábítószerezés.
Tisztelt Államtitkár Úr! Nem volna-e célszerű elősegíteni a tesztek Magyarországon való elterjedését is akár egy drogmegelőzési program keretében, államilag támogatva? Támogatná-e ön mint államtitkár, hogy az Országos Laboratóriumi Intézet gyorsított eljárásban engedélyezze a drogtesztek árusítását?
Várom megtisztelő válaszát. (Taps az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me