CSIZMÁR GÁBOR

Full text search

CSIZMÁR GÁBOR
CSIZMÁR GÁBOR foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ahogy ön is említette, a kormány "Esélyt a jövőnek" programja munkahely-teremtési célkitűzéseivel összhangban hirdetett pályázatot a két minisztérium az elmúlt év októberében, távmunkahelyek létrehozására vonatkozóan.
Az elmúlt években, az előző kormány időszakában és az azt megelőző években is mindig az volt a gond, hogy a távmunkát a munkavállalói oldalról fogták meg a kormányok, természetesen több tízezer jelentkező volt. De a távmunkahelyek létrehozásában leginkább érdekelt munkáltatókat nem ösztönözte semmi, ezért mi a pályázatban kifejezetten a munkáltatókat céloztuk meg. A cél megvalósítása érdekében az Informatikai Minisztérium az infokommunikációs infrastruktúra biztosításához 500 millió forintos keretösszeget, a mi tárcánk pedig a munkahelyteremtést segítő bértámogatásra és a távmunkavégzést megalapozó képzésre szintén 500 millió forintos keretösszeget biztosított.
A pályázatra 598 érvényes pályázat érkezett be, amelyből a bírálóbizottság javaslata alapján 299 pályázat, összesen 1 milliárd forint összegű támogatásban részesült. Az ezer új távmunkahelyen 937, preferált csoportba tartozó munkavállalót kívánnak alkalmazni a sikeres pályázók. Preferált csoportok voltak: a fogyatékkal élők, a megváltozott munkaképességűek, a roma lakosság, a 45 éven felüliek, a gyermeküket egyedül nevelők, a fogyatékkal élő vagy idős személyt ellátók és a hátrányos helyzetű térségben élők. A további 63 távmunkahely kiválasztásánál a bírálóbizottság alapvetően a mikro- és kisvállalkozásokat, valamint a civil szférát preferálta.
A bírálóbizottság által támogatásra javasolt további 72 pályázatban, további 358 távmunkahely létrehozására a két tárca ez év február 15-éig fog forrást biztosítani, hogy támogatást tudjunk nyújtani. Ami pedig a jövőt illeti, arra a következő egy percben még válaszolnék.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me