DR. VERES JÁNOS

Full text search

DR. VERES JÁNOS
DR. VERES JÁNOS pénzügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A húsz percre nem lesz szükség, ettől rövidebben lehet ismertetni a javaslat lényegét. (Zaj. - Az elnök csenget.)
A kormány a főváros közlekedésének jelentős javulását eredményező nagyberuházás, a Kelenföldi pályaudvar-Bosnyák tér közötti budapesti 4-es metróvonal első, Kelenföldi pályaudvar-Keleti pályaudvar közötti szakaszának megépítéséhez nyújtandó állami támogatás jóváhagyásához kéri az Országgyűlés támogatását.
A kormány a metróvonal egy rövidebb, Kelenföldi pályaudvar-Kálvin tér szakaszáról már 1992-ben döntést hozott a világkiállítási előkészületek keretében. A szükséges költségvetési források hiánya miatt a beruházás korábban nem valósulhatott meg. 2002 végén ismét lehetőség nyílt a beruházási tárgyalások megkezdésére. Az állam és a főváros képviselői az egyeztetési folyamat során nemcsak a finanszírozásra vonatkozóan, hanem az épülő metró hosszára vonatkozóan is több alternatívát vizsgáltak. Végül a kormány határozatában a 4-es metró Kelenföldi pályaudvar-Keleti pályaudvar közötti szakaszának támogatásáról hozott döntést, és ehhez kéri a parlament támogatását.
Mivel megvalósíthatósági tanulmány csak erre a szakaszra készült, ezért gazdaságilag jelenleg csak ezen szakasz támogatása indokolt. Ettől függetlenül a kormány a megfelelő hatástanulmányok elkészülte után érdemben megvizsgálja a további lehetőségeket is. Figyelembe véve az állam és a főváros teherviselő képességét, a költségek megosztásának tekintetében a felek úgy állapodtak meg, hogy a 194,9 milliárd forint összegű beruházás költségeinek 70 százalékát az állam, 30 százalékát a főváros viseli. A főváros finanszírozási hányadába az állam beszámítja a felszíni munkálatok költségeinek 50 százalékát, azaz 17,5 milliárd forintot. Ezzel a korrekcióval az állam nettó 153,9 milliárd forintot vállal a kiadásokból, a főváros pedig nettó 40,9 milliárd forintot. Az állami hozzájárulás összege a következő években a Belügyminisztérium költségvetési fejezetében kerül elkülönítésre.
Tisztelt Országgyűlés! A 4-es metró megépítésével a főváros közlekedési gondjai jelentősen enyhülnek. A gyors és kényelmes utazási lehetőség a külvárosi lakosság egy jókora hányadát fogja visszacsábítani a tömegközlekedésbe, és ezáltal a felszíni közlekedési lehetőségek is javulnak majd. A 4-es metró megépítésének állami támogatásáról szóló törvény azonban nemcsak a beruházás finanszírozásáról szól, hanem megteremti a hosszú távú állami kötelezettségvállalás jogi hátterét is. Kérem önöket, hogy az elhangzottakat figyelembe véve támogassák a törvényjavaslat elfogadását. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me