KÉKESI TIBOR

Full text search

KÉKESI TIBOR
KÉKESI TIBOR, a költségvetési és pénzügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! A budapesti 4-es metróval kapcsolatos finanszírozásra vonatkozó törvényjavaslatot a költségvetési és pénzügyi bizottság többségi állásponttal általános vitára alkalmasnak találta. A törvényjavaslat a címben megfogalmazott célon túlmutató szerepet is betölt, hiszen a korábban az állami kötelezettségvállalással kapcsolatban tapasztalható vitát és bizonytalanságot eme törvényjavaslat kezeli. A polgári törvénykönyv és az államháztartási törvény módosításával részben ennek a projektnek a finanszírozása érdekében is rögzíti az Országgyűlés a kormány kötelezettségvállalásának rendjét és emellett a teljesítésre vonatkozó szabályokat is. A törvényben megfogalmazott cél, a 4-es metró finanszírozása egy szükséges projekt.
A fővárosba belépő forgalom 27 százalékát szolgálja ki majd ez a metróvonal, a jelenlegi számítások szerint csúcsidőben akár 36 ezer utas is közlekedhet ezen a metróvonalon, ami napi, a kezdeti időszakban 414 ezer fő, a 15 éves időszakot számításba véve akár 474 fő közlekedését is lehetővé teszi. (Sic!)
(23.20)
1972 óta foglalkozik a főváros és az állam a metró gondolatával, és ez a metróvonal, a DBR metró az, ami folyamatosan kiesett a döntésekből a finanszírozás hiánya miatt. Ez az első vonal, ami beteljesítené azt a szerepet, hogy Budapestet hálózattal szolgálja ki a metróközlekedés, és ne pedig csak célirányosan. Egy jó projektről is beszélünk egyben, hiszen a 7,3 kilométer hosszú, 10 állomást tartalmazó metróvonal munkahelyeket teremt. Közvetlenül mintegy 6400 főt foglalkoztat, és akkor még a multiplikátor hatást is figyelembe kell vegyük a másodlagos, harmadlagos foglalkoztatások szempontjából.
A korábbi kötelezettségvállalás nagyságrendje 2002-es árszinten 154 milliárdos összegben került rögzítésre, természetesen ez a 2004-es, 2008-as időszak tekintetében majd folyó áron magasabb összeget fog jelenteni, és a megtérülési számítások is még a régebbi összegre vonatkoznak. Feltételezve azonban, hogy minden tekintetben azonos hatások érték ezeket a számokat, igen jó a megtérülése ennek az infrastrukturális beruházásnak, mintegy 20 esztendő alatt megtérül, ami jobb a közelmúlt nyugat-európai nagyvárosai metróberuházásainak számánál, a londoni, a barcelonai, a lisszaboni metró megtérülésének fele ideje a számított budapesti megtérülési idő.
És végül, egy elfogadott projektről beszélünk, mert hiszen ez a metró nem pótolható, csak csatlakoztatható a felszíni közlekedés fejlesztéséhez, önmaga egy gyors, kényelmes, a felszíni tömegközlekedést, az ottani zsúfoltságot értelemszerűen csökkentő, környezetkímélő, és mivel átszeli a várost, a városképet is kímélő megvalósítást tesz lehetővé.
Szerencsére, azért, hogy a fővárosi képviselőknek például ne legyen lelkiismeret-furdalásuk, hogy a főváros egy 154 milliárdos beruházást kaphat ilyen módon állami szerepvállalással, támaszkodhatunk egy közvélemény-kutató intézet e tárgyban megjelent felmérésére is, ami azt mutatja, hogy pusztán 9 százalékos a metróprojekt finanszírozásának az elutasítottsága, és ha csak az érdemi véleménynyilvánításokat vesszük figyelembe, akkor azt érzékelhetjük, hogy 80 százalék támogatja.
A fentiek alapján jelzem még egyszer, hogy a költségvetési és pénzügyi bizottság ezen törvényjavaslatot többségében támogatta.
Köszönöm a szót, köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me