DR. CSEHÁK JUDIT

Full text search

DR. CSEHÁK JUDIT
DR. CSEHÁK JUDIT egészségügyi, szociális és családügyi miniszter: Szeretném, ha a jegyzőkönyvvezetők munkáját nem nehezítenék, ugyanis, mint hangsúlyoztam, nekik kívánom elmondani a mondanivalómat. (Dr. Kövér László: Adja le írásban!) Tehát ott tartottunk… Igen, szívesen írásba adnám, de erre a Házszabály nem ad lehetőséget. Legközelebb, ha önök ezt lehetővé teszik, nagyon szívesen le fogok mondani az itteni szereplésről. (Zaj, közbeszólások a Fidesz padsoraiból.)
Tehát több pénzt fordítunk közpénzből az egészségügyre, növeljük a nemzeti jövedelemből a részarányt. Ezt pedig úgy fogjuk elérni, hogy a működésre fordítunk több pénzt, hatékonyabb működést teszünk lehetővé a törvényes rendelkezések között azzal, hogy átalakítjuk az intézmények működését. Rövidebb idő alatt kívánjuk ezt a helyzetet elérni, és ezért adunk lehetőséget a magánforrások bevonására. Nem romolhat az egészségügyi ellátások minősége és mennyisége sem, az alkalmazottak munkahelye, bére, juttatásai nem kerülhetnek veszélybe, a munka törvénykönyve és a végrehajtási rendeletek fognak erről gondoskodni. Azonos feltételek mellett erre a módosító indítványok is több lehetőséget adnak, az egészségügyiek előnyt élveznek, és az állam is felelősséget vállal a juttatások fenntartásáért. Hatékony szakmai garanciákat építettünk be a Magyar Orvosi Kamara javaslatára, velük együttműködve.
Ezek voltak azok az alapvető törekvések, amelyekről a törvény szól, és amelyeket a módosító indítványok még teljesebbé tettek. Minden olyan javaslatot támogattunk, tisztelt képviselőtársaim, amelyek ezt a célt szolgálják, és nem támogattuk azokat a módosító indítványokat, amelyek visszaírták volna azt a törvényt, amelynek a felváltására született ez a jogszabálytervezet. Ezért köszönetet szeretnék mondani azoknak a képviselőtársaimnak és az egészségügyi bizottságnak, a kormánypárti frakcióknak, hogy lehetőséget adtak a törvényjavaslat kiegészítésére és jobbítására. Nagyon jó lenne, de erre kevés esélyt látok, nem csak az idő előrehaladása miatt, ha abban a szellemben tudnánk a parlamentben folytatni a munkát, például holnap a jogállásról szóló törvény vitájánál, amelyik kialakult a módosító indítványok megszavazásánál, hiszen azokat az ellenzéki képviselők is támogatták.
Azzal szeretném befejezni, hogy megéltem már az életemben hasonló vitákat, hiszen amikor a magánorvoslást lehetővé tettük, amikor a magángyógyszertárakat bevezettük Magyarországon, vagy amikor a gyógyszertámogatás új rendszerét kiépítettük, hasonló értetlenség és hasonló vita övezte ezeket az intézkedéseket. Ez az én számomra azzal a tanulsággal jár, hogy elegendő csak 15 évvel túlélni az intézkedéseket, és az embernek akár még igaza is lehet.
Képviselőtársaim, abban a reményben hagyom abba a mondandómat, hogy remélem, lesz 15 évem, hogy ezeknek az intézkedéseknek a hasznát megéljem, és remélem, lesz 15 éve a magyar parlamentnek arra, hogy tárgyilagosabb, valódi szakmai viták terepéül szolgálhasson a jövő képviselőinek. Ebben bizakodva köszönöm a figyelmüket, és kérem, hogy támogassák a módosító indítványokat. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiból.)
(22.20)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me