DR. KÖVÉR LÁSZLÓ

Full text search

DR. KÖVÉR LÁSZLÓ
DR. KÖVÉR LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz frakciója nem kis vívódások és viták közepette - örömét kifejezve, hogy végre megszületett egy olyan nemzetközi döntés, amely lehetővé teszi, hogy ne pusztán csatlósként vegyünk részt egy katonai akcióban - elhatározta, hogy egy kompromisszumot köt, és támogatja az önök által előterjesztett javaslatot.
Ha Eörsi Mátyás képviselő úr - szokásához híven - azért állt fel, hogy az utolsó pillanatban megakadályozza, hogy ez a kompromisszum megszülessék, akkor azt kell mondanom, jó úton halad. (Taps az ellenzék soraiból.) Arcára kiült az öröm, amikor a Fidesz-frakció tagjainak jogos méltatlankodását hallhatta, mert úgy érezte kis Luciferként, hogy közelebb jutott az általa kitűzött célhoz.
Azt tudom önnek mondani, képviselő úr, hogy '56-ra hivatkozni egy olyan frakció tagjaként, amelyik egy koalícióban ül például azzal a Horn Gyulával, aki maga se bírta az ön szövegét és menet közben kiment… (Felzúdulás a kormánypártok soraiban. - Dr. Szabó Zoltán: Most kellene leülni!) Tehát '56-ra hivatkozni, tisztelt képviselő úr, egy ilyen frakció tagjaként legalábbis jobb érzésű emberekben szégyenérzetet keltett volna - önt persze nem soroltam ebbe a körbe.
Ami a lényeget illeti: szeretném a Fidesz-frakció azon tagjainak a véleményét is tolmácsolni, akik úgy érzik, hogy talán ők indultak a legmesszebbről ennek a kompromisszumnak a megkötésében. Az a háború, amelyiknek most a rendteremtési fázisában vagyunk, tisztelt hölgyeim és uraim, mindenféle nemzetközi felhatalmazást nélkülözött; ez a háború egy egyoldalú háború volt, egyoldalúan kikényszerített ürügyek alapján, még akkor is, ha senki nem akarja védelmébe venni azt a rendszert, amelynek hál' istennek most már a végnapjai után vagyunk. De ez a háború valóban egy új világrendet teremtett: az ököljog világrendjét nyitja meg előttünk, mint perspektívát.
(18.30)
Ebben a magunk részéről nem szerettünk volna semmilyen módon közreműködni. Ha önök ezt lelkes kiskutyaként, csaholva a gazdi lába után jónak tartották idáig (Dr. Géczi József Alajos: Eldobtad a kalapácsot!), akkor szeretném közölni önökkel a Fidesz álláspontját. Mi arra a felhatalmazásra vártunk, amely kiemeli ebből a szégyenteljes keretből ezt az egész problémát. Ez megtörtént, ezért adjuk Eörsi Mátyás felszólalása ellenére is a szavazatunkat ehhez az ügyhöz. (Taps a Fidesz és az MDF padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me