DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY egészségügyi, szociális és családügyi minisztériumi államtitkár: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Az ön első kérdésére azt kellene most válaszolnom, amit ön is nagyon jól tud, hogy törvényeink az egészségügyi ok kivételével tiltják a gyermek nemének megválasztását, ezt tartalmazza mind az egészségügyi törvény, mind pedig a törvénnyel kihirdetett oviedói egyezmény, az emberi lény méltóságáról szóló Európa tanácsi egyezmény, amely nem engedi meg ezeket a beavatkozásokat, sőt a büntető törvénykönyv is szankcionálja az ilyen beavatkozásokat.
Azt gondolom tehát, azt nem mondanám, hogy ma elérkezett az idő ezeknek a korlátozásoknak a feloldására. Annál is inkább nem, mert Európában ugyan Spanyolországban ez a kérdés javaslat formájában felvetődött, de Belgiumban éppen most tiltották meg, és általában az európai jogszabályi változtatások nem abba az irányba mutatnak, hogy a világban a születendő gyermek nemét laboratóriumi eszközökkel válasszák meg – hangsúlyozom: az egészségügyi ok kivételével, mert erre most is megvan a lehetőség.
Mindazonáltal azt gondolom, az indokolt lehet, hogy ebben az ügyben elinduljon egy társadalmi vita. Ennek megfelelő keretet adhat az a készülő humángenetikai törvény, annak a koncepciója, amelyet ősszel a tárca szélesebb vitára kíván bocsátani. Hiszen ott olyan kérdések várnak jogi szabályozásra, mint a genetikai adatbank, az őssejtkutatás, amely szabályozásokat a tárca európai szakmai, etikai és kulturális értékek alapján kíván megoldani. Ebben a keretben erről a vitákat le lehet folytatni.
A második kérdését illetően, miszerint lesz-e társadalombiztosítási támogatás a gyermek nemének megválasztásához szükséges finanszírozáshoz, erre azt kell mondanom, ez egyelőre fel sem vetődött.
Köszönöm. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me