DR. TABAJDI CSABA

Full text search

DR. TABAJDI CSABA
DR. TABAJDI CSABA (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Németh Zsolt szavait hallgatva eszembe jutott, amit a Bourbonokról mondtak: semmit sem tanul, semmit sem felejt. (Közbeszólások a Fidesz soraiból.) A kedvezménytörvény sürgősséggel való tárgyalását a magyar szocialisták már egy héttel ezelőtt fölvetették, kérve a Fideszt, hogy gondolják végig - és ami felmerült a Magyar Állandó Értekezleten, hogy ők kiszorultak a nemzeti egyetértésből -, a Fidesz vizsgálja felül álláspontját. Mivel Németh Zsolt belement tartalmi kérdésekbe, ebbe a hibába nem esek bele, de azért szeretném megkérdezni, hogy kinek jó az, hogy a Fidesz riogatja a határon túli magyarokat (Felzúdulás a Fidesz soraiban.), kinek jó az, hogy elbizonytalanítja a határon túli magyarokat, hogy a jelenlegi törvénymódosítás valami érdemit elvesz a törvény eredeti szelleméből.
Ha már a Fidesz nem támogatja a sürgősségi eljárást, akkor mégiscsak végig kellene gondolni, hogy mi vezetett ahhoz, hogy egy éven keresztül a kedvezménytörvény módosításával kellett bajlódnunk, miért kell kompromisszumokat tenni. Többek között azért, uraim, mert a Fidesznek sikerült a törvény előkészítésekor a szomszédok egy részét szembeállítani Magyarországgal; azért, mert tetszettek volna ezt a törvényt szakszerűen és tisztességesen elfogadni. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Megszavaztátok!)
A Házszabálytól való eltérés kapcsán a szocialisták kérdéseket tesznek föl a Fidesz-frakcióhoz. Akarja-e a Fidesz, hogy végre jogbiztonságban legyenek a határon túli magyarok, tudják, hogy mik a kedvezmények? Igen vagy nem? Tessék színt vallani! Akarja-e a Fidesz, hogy ne csak kétgyermekes családok kaphassák meg a nevelési-oktatási támogatást már ezen a nyáron? Igen vagy nem? Tessék színt vallani! Akarja-e a Fidesz, hogy ne csak négyszer, hanem nyolc alkalommal utazhassanak határon túliak Magyarországra? Akarja-e vagy sem? Tessék színt vallani! Akarja-e a Fidesz, hogy az Európa Tanács előtti Jürgens-jelentés ne marasztalja el Magyarországot? Igen vagy nem? Tessék színt vallani! A határon túliak 98 százalékát megtestesítő MÁÉRT egyetértését tiszteli-e a Fidesz? Igen vagy nem? Tessék színt vallani! Hogy a nyarat fölhasználhassák a szlovák és a román nacionalisták Magyarország és a határon túli magyarság ellen, akarja-e a Fidesz vagy sem? Igen vagy nem? Tessék színt vallani!
Amennyiben a Fidesznek ezekre a kérdésekre igen a válasza, akkor ebben az esetben nincs más lehetősége, mint megnyomni az igen gombot a sürgősségre. Ha a Fidesz mégsem az igen gombot nyomja meg, akkor ebben az esetben a Fidesz magatartása képmutató, mert a Fidesz számára a pártérdek most is fontosabb, mint a nemzeti érdek. (Taps az MSZP soraiban. - Közbeszólások a Fidesz soraiból.) Mellesleg Németh Zsolt fölvetette, óva Magyarországot a szomszédok xenofób, nacionalista érvelésétől; hát ki provokálta ki a szomszédok nacionalista, xenofób érvelését, mint a Fidesz retorikája? (Felzúdulás a Fidesz soraiban. - Közbeszólások az MSZP soraiban: Úgy van! - Taps az MSZP soraiban. - Az elnök csenget.)
Hölgyeim és Uraim! Önök azt mondták, hogy ez a törvény Trianon jóvátétele. Még sose kérdezte meg senki ebben a parlamentben: komolyan gondolták önök? Akkor nagyon könnyen megúszták a szlovák és román nacionalisták, ha ezzel a törvénnyel Trianont jóvá lehetett tenni. (Közbeszólások a Fidesz soraiból. - Az elnök csenget.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me