HERÉNYI KÁROLY

Full text search

HERÉNYI KÁROLY
HERÉNYI KÁROLY (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Ha valaki nem venné észre, most arról vitatkozunk, hogy magyar parlament kinek a szempontjait tekinti elsődlegesnek, az összmagyarságét, a magyar nemzetét, a határokon túli magyarokét, vagy pedig a nemzetközi elvárásoknak próbál megfelelni. Amikor a Fidesz-MDF-kormány előterjesztette a kedvezménytörvényt, akkor tulajdonképpen majdnem összpárti egyetértésnek lehettünk tanúi. Akkor Tabajdi Csaba volt az MSZP vezérszónoka, aki kis kokárdával a szíve fölött jelent meg az emelvényen, és szinte átszellemülve dicsérte ezt a törvényt, korszakosnak és meghatározónak nevezte a magyarság legújabb kori történetében. (Taps az ellenzéki oldalon.) Mi az ördög történt itt másfél-két esztendő alatt, hogy így megváltozott a jelenlegi kormányzó pártok legnagyobbikának a véleménye?
Volt azóta egy választási kampány, volt az Orbán-Năstase-paktumra vonatkozó néhány olyan, a jelenlegi külügyminiszter úr által tett megjegyzés, ami egészen rossz irányba vitte el a dolgokat, és a választási kampányban az MSZP megígérte, hogy ezt a törvényt - amelyik az elfogadása idején egyébként jó volt, mert magyar érdekeket szolgált - meg fogják változtatni. Azóta - mint számos más esetben - ennek az ígéretnek a rabjai, ebből nem tudnak kitörni, ezért kell ezt a törvényt megváltoztatni.
(14.40)
Nagyon nehéz helyzetben van a jobboldal, nagyon nehéz helyzetben van a Magyar Demokrata Fórum, hiszen mint mindig, most is az összmagyarság érdekeit tartja szem előtt. És hivatkozva Antall Józsefre, aki azt mondta, hogy a határokon túli magyarság ügyében, az összmagyarság ügyében kormányzó párt, ellenzéki párt csak úgy foglaljon állást, ha a határokon túli magyarok legitim szervezeteinek legitim vezetőivel egyetértésben van, így tegye meg, ezt fogjuk tenni ma is. De nem mehetünk el szó nélkül a mellett a helyzet mellett, hogy a határon túli magyar szervezetek legitim vezetői nincsenek egyszerű helyzetben, még azt is meg merem kockáztatni, hogy zsarolt pozícióban vannak, nem nagyon van más választásuk, mint ezt a módosító javaslatot támogatni, hiszen kiszolgáltatott a helyzetük.
A Magyar Demokrata Fórum most hozzájárul ahhoz, hogy térjünk el a Házszabálytól, és sürgősséggel tárgyaljuk a kedvezménytörvényt, de ebben a formában, ahogy előterjesztették, nem tudjuk elfogadni. Ha mi hozzájárulunk ahhoz, hogy a Házszabálytól térjünk el, akkor viszont elvárjuk a kormányoldaltól, hogy módosító javaslatainkat, amelyeket nyilván be fogunk nyújtani, és amelyek igyekeznek majd a törvény eredeti céljait rehabilitálni és helyreállítani, szíveskedjenek támogatni.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me