DR. MÉZES ÉVA

Full text search

DR. MÉZES ÉVA
DR. MÉZES ÉVA (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Asszony! Az előzetes becslések alapján a gyógyszerár-támogatási keretet az idén 48 milliárd forinttal lépi túl a valódi kiadások mértéke. A tavalyi évben is nagymértékű, 37 százalékos különbség volt a tervezett és a ténylegesen ráfordított költség között.
A túllépés oka többek között az új hatóanyagok támogatás alá vonása, illetve az év eleji áremelések; a legszámottevőbb azonban a drágább gyógyszerek felé való egyre intenzívebb fogyasztáseltolódás. A költségek növekedését az utóbbi esetben az okozza, hogy a 90 százalékban vagy teljes mértékben támogatott készítmények közül az orvosok egyre nagyobb arányban írják fel a drágább külföldi gyógyszereket, szemben az azonos hatású, egyenértékű magyar termékkel.
A jelenséget két okkal is magyarázhatjuk: egyrészt az orvosok vagy a betegek ezeknél a gyógyszereknél nem igazán érzékenyek az árra, hiszen a betegeknek csak a valódi érték töredékét vagy semmit sem kell fizetniük a gyógyszerért. Másrészt jelentős ok lehet a külföldi gyártók eltérő promóciós gyakorlata, amelyhez a hazai vállalatokénál jóval nagyobb kerettel rendelkeznek, és amelynek során sajnos már Magyarországon is előfordult, hogy etikátlan eszközöket alkalmaztak.
A nagymértékben vagy teljesen támogatott, drágább gyógyszerek forgalomnövekedése a 2003-as évre vonatkozó előzetes kalkulációk alapján 31 milliárd forintnyi többletköltséget jelent majd az eredeti kerethez képest. Ugyanakkor létezik néhány megoldási mód, amelyek alkalmazásával e kiadásokat csökkenteni lehetne. Ilyen például az úgynevezett terápiás fixtámogatás, amikor a drágább készítmény a magyar, többségében olcsóbb termék támogatásával egyenlő mértékű összeget kapna.
Ugyanígy költségkímélő eljárás lenne, ha a támogatási besorolásban differenciálnák az olcsóbb és a drágább gyógyszereket, vagyis ha a drágább terméket alkalmazó terápia költségei 50 százalékkal magasabbak, az azonos hatású, de olcsóbb készítménynél az előbbit sorolják alacsonyabb támogatási kategóriába.
Mindezek természetesen csak röviden vázolt megoldási lehetőségek, ugyanakkor talán érdemes a megfontolásuk, hiszen míg Magyarországon az egészségügyre fordítható kiadások összege jóval az európai uniós átlag alatti, a gyógyszerár-támogatás meghaladja az uniós átlagot, és a keret évről évre növekvő mértékű kiegészítést igényel.
A kérdéseim a miniszter asszonyhoz mindezek alapján a következők:
Tervezi-e a minisztérium az említett módszerek valamelyikét alkalmazni a gyógyszerkassza túllépésének a csökkentése érdekében? Milyen egyéb módokon tartja elképzelhetőnek a támogatásban részesülő olcsóbb, többnyire hazai gyógyszerek forgalmának növelését a drágábbakkal szemben, azaz hogyan kívánja a minisztérium megakadályozni a támogatási keret nagyarányú túllépését? Várom válaszát. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me