HALÁSZ JÁNOS

Full text search

HALÁSZ JÁNOS
HALÁSZ JÁNOS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A Nemzeti Színház már építése idején is a szocialista rágalmak egyik célpontja volt. Átadása után főleg a nagyszabású avató előadás - Madách: Az ember tragédiája - hatására kezdtek elcsitulni körülötte a hullámok. Ám jött Görgey Gábor! A kulturális miniszter rendezésében tragikomédiát láthattak az emberek - csak nem a színpadon.
(15.40)
A miniszter Huszti Pétert botrányos körülmények között kinevezte, majd a felháborodás hatására leváltotta. Végül pályázat útján Jordán Tamás lett a Nemzeti Színház igazgatója. Úgy tűnt, hogy ezután tényleg a művészeté lesz a fő szerep a nemzet színházában - sajnos nem így lett. A Nemzeti tragédiája tovább folytatódik. Jordán Tamás az ötvenedik előadás után levette a műsorról Az ember tragédiáját. Szikora János, az előadás rendezője ezután felhívta Jordánt, és több javaslatot tett az igazgatónak. Kérte, hogy az előadás maradhasson műsoron. A hírek szerint Jordánt ez nem érdekelte. Vállalta, hogy csökkenti az előadás költségeit. Jordánt ez sem érdekelte. Felajánlotta Szikora János, hogy egy közönségszervező cég segítségével megtölti a színházat az előadásokra. Jordán Tamás ezt is elutasította. Úgy tűnik, Jordán minden javaslat elől elzárkózott, és végső érvként hozzátette: “Azért vesszük le, mert én így döntöttem.”
Tisztelt Miniszter Úr! Az utolsó előadás előtt felhívtam a színház jegyirodáját, hogy az állítólag félig üres nézőtér egy székét elfoglaljam. A pénztáros hölgy közölte, hogy minden jegy elkelt. Nem baj, mondtam, a lépcsőn ülve is szívesen megnézem utoljára Az ember tragédiáját. Sajnos, állóhelyre sem tudok jegyet adni - így a hölgy -, a lépcsők is zsúfolásig lesznek. Ezek után is azt állítja Jordán Tamás, hogy nincs érdeklődés az előadásra?
Tisztelt Miniszter Úr! Madách műve a magyar drámaírás gyöngyszeme; sokat elmond a kultúrához való viszonyunkról a róla alkotott véleményünk. Több kérdés is felmerülhet a darab műsorról való levétele kapcsán. Jordán Tamás a hírek szerint tehát azt mondta: “Azért vesszük le, mert én így döntöttem.”
Kérdezem a miniszter úrtól: önt meggyőzi ez az érv? Ön szerint lehetséges, hogy Jordán igazgató úr eme magvas válaszát Madách ihlette? Lehet, hogy Jordán Tamás szándékosan sorvasztotta el az előadást? Ön szerint elfogadható a Nemzeti Színház vezetőjétől, hogy semmit nem tesz azért, hogy Madách műve műsoron maradhasson? Jordán pályázatában szerepelt, hogy ő semmit sem fog tenni azért, hogy az előadások sikeresek legyenek?
Várom a válaszait. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban. - Szórványos taps az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me