PÁNCZÉL KÁROLY

Full text search

PÁNCZÉL KÁROLY
PÁNCZÉL KÁROLY (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Államtitkár Úr! A Cartographia Kft. fennállása óta fontos értéke a magyar művelődés és oktatás ügyének. A cég évtizedek óta látja el iskolai atlaszokkal, fali térképekkel az általános és középiskolákat, sőt, sokunk által használt autó- és turistatérképek, útikönyvek fémjelzik még tevékenységét. A felhalmozott szakmai tapasztalat, a jó minőségű, igényes kiadványok révén a hazai és a külföldi piacon egyaránt széles körű elismertséget szerzett cég nemzeti kincs, tevékenysége a gazdasági és a humán szféra számára alapvető közszolgálat.
Erről azonban az MSZP-SZDSZ-kormánynak más véleménye van. Az eddig állami tulajdonban lévő, az állam számára nyereséget termelő stratégiai fontosságú vállalat a látványos fejlődés, a kiváló gazdasági eredmények ellenére privatizáció előtt áll. A kormány az ÁPV Rt.-n keresztül a Forrás Vagyonkezelési és Befektetési Rt.-hez juttatta, ahol különböző más cégekkel úgynevezett „salátacsomagban” várja boldogulását. A terv szerint a csomagba tartozó részvényeket tőzsdei bevezetés után kárpótlási jegy ellenében értékesítik.
Érdekes kérdés, hogy a Medgyessy-kormány számára vajon miért felesleges egy kiváló szakembercsapattal, csúcstechnológiával, nyomdával, terjesztő hálózattal, piaccal rendelkező, nyereséges, kül- és belhonban egyaránt versenyképes állami cég. Nyilván, nem véletlen, hogy a HVG márciusban, majd a Figyelő áprilisban már cikkezett arról a gyanúról, mely szerint egy tömegesen kárpótlási jegyet vásárolt vállalkozócsoport már a spájzban van.
Tisztelt Államtitkár Úr! Nem gondolja-e, hogy önnek és az oktatási miniszternek elleneznie és nem támogatnia kellene egy ilyen kormányzati javaslatot?
Megalapozottak-e ön szerint a tekintélyes gazdasági lapok értesülései, azaz lehetségesnek tartja-e, hogy előre megfontoltan átjátsszák a kiadót egyes gazdasági érdekcsoportoknak?
Végül: kinek szánja a kormány a Cartographia Kft.-t?
Várom válaszát. (Szórványos taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me