DR. AVARKESZI DEZSŐ

Full text search

DR. AVARKESZI DEZSŐ
DR. AVARKESZI DEZSŐ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Ebben a hozzászólásban csak Salamon képviselő úr néhány tévedésére szeretném felhívni a figyelmet.
Az egyik, hogy úgy tudja, hogy a magyar Országgyűlés Házszabálya kétféle időkeretet szabályoz. Rosszul tudja, téved. Valóban bizonyos típusú hozzászólásoknál maga a Házszabály tartalmaz időkereteket.
(21.00)
Helyesen mondta azt is, hogy az 53. § szól a tárgyalási időkeretről, de megfeledkezett arról, hogy a 23. § b) pontja a felszólalási időkeretről szól. Rosszul tudja azt is, hogy a Házszabály ajánlást fogad el a felszólalási időkeretre vonatkozóan. Nem, képviselő úr, a mi Házszabályunk szerint javaslatot fogalmaz meg a házbizottság, és erről a javaslatról dönt aztán az Országgyűlés.
Azt is rosszul tudja a képviselő úr - de hát ez már nem jogi, hanem történeti kérdés -, hogy ebben a parlamenti ciklusban vált tömegessé az időkeretek meghatározása. Ez az előző ciklusban történt. S ehhez kapcsolódik, hogy nemcsak erre a ciklusra jellemző az, hogy a Házbizottságban nem alakul ki egyetértés a napirenddel és az időkeretekkel kapcsolatban: ez szinte az egész előző ciklust végigkísérte.
Végül emlékeztetnék arra, hogy az el nem fogadott interpellációval kapcsolatos jelentés tárgyalásánál nemcsak ebben a ciklusban volt időkeret, s nemcsak a legfőbb ügyész úr esetében - aki ellen nem támadás folyt, hanem a parlament nem fogadta el az interpellációra adott válaszát -, az előző ciklusban a jobboldal egy képviselőt a vallása miatt támadott és ő is csak nagyon rövid időben szólhatott hozzá.
Egyelőre csak ennyit, köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me