DR. GYIMESI JÓZSEF

Full text search

DR. GYIMESI JÓZSEF
DR. GYIMESI JÓZSEF (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A parlamenti felszólalásoknak az az értelme, hogy az ellenzék és a kormánypárt képviselői egymást meggyőzzék igazukról, arról, hogy a törvényjavaslatot jobbító szándéktól vezetve miként lehetne módosítani, mennyire szolgál ez a törvényjavaslat javára, és természetesen egy kicsit meg kívánjuk győzni és álláspontunkról tájékoztatni azokat is, akik bennünket az Országgyűlésbe küldtek: a választóinknak is beszélünk. Ezért a felszólalás jogának korlátozása általában elvetendő. Természetesen ésszerűség és sok minden más indok szólhat amellett, hogy meghatározott törvényjavaslatok esetében a parlament a tárgyalást időkeretben folytassa le, de azt hiszem, rögzíthetjük, hogy általában ennek kivételes helyzetnek kell lenni.
Ehhez képest Salamon László képviselő úr álláspontját osztom, mint egyébként a Házszabály értelmezésével kapcsolatban általában. Vagyis az a kívánatos, hogy a napirenddel elfogadott házbizottsági ajánlást az időkeretre vonatkozóan az Országgyűlés valóban ajánlásnak tekintse és ne kötelező érvényű rendelkezésnek.
Az elmúlt héten a keddi ülésnapon több esetben is visszás helyzet állt elő az időkorlátnak akkénti értelmezésével, hogy az egyben kötelező a felszólaló képviselőre nézve, és az időkeret be nem tartása szómegvonással járhat. Ez azért is helytelen, mert egyáltalában a törvényjavaslat általános vitájában egy képviselőcsoport álláspontját ötperces időkereten belül meggyőződéssel és komolyan nem lehet ismertetni, az a felszólalás meggyőző erőt nem hordozhat. Több felszólalás esetében az történt, hogy a vezérszónok öt perc elteltével befejezte a felszólalását, de mint tudjuk, azt nem teheti meg a felszólaló képviselő, hogy felszólalás közben már jelzi az újabb normál felszólalási szándékát újabb ötperces időkeretre, hiszen a technika nem teszi lehetővé, hogy a következő felszólalás már a beszéd közben megjelenjen.
(21.10)
Tehetünk próbát, tisztelt elnök úr, ha én most itt benyomnám ezt a gombot, valószínűleg nem jelenne meg az ön monitorján az én újabb ötperces felszólalási szándékom.
Tehát ez azzal a következménnyel jár, hogy míg a vezérszónoklatot mondó képviselő szól, addig további bejelentkezések történnek ellenzék és kormánypárt részéről, és bizony, a vezérszónoklat folytatása nem egyszerűen egy következő ötperces időkeretben történik, hanem fél óra, egy óra múlva, több hozzászólással megszakítottan történhet, amelynél a logikai menet legfeljebb akkor követhető, hogyha valaki veszi a fáradságot - és gondolom, kevesen vagyunk így -, és az Országgyűlés jegyzőkönyveit elolvassa, és azokat helyes sorrendben összevágja.
Arról nem beszélve - és erre is bőségesen szolgáltattak példát az elmúlt hét ülésnapján tett felszólalások -, hogy a vezérszónokot követő normál felszólaláshoz fűzött kétperces felszólalások végképp megszakítják azt az ütemet, amely kívánatos lenne, és akkor a vezérszónokra az a feladat hárul, hogy az őt követő normál felszólalásokra reagáljon kétperces időkeretben. Így tehát a saját hozzászólását szakítja meg kétperces felszólalásokkal, és tulajdonképpen az értelmét veszíti a vezérszónoklat, mint önálló és kiemelkedő felszólalási lehetőség.
Még egy visszásságot szeretnék megemlíteni. Azért nem fordult elő 1998. és 2002. között - korábbi időszakról nem tudok nyilatkozni -, hogy a miniszteri expozét a jelen lévő miniszter vagy államtitkára háromszor olyan terjedelmű időkeretben mondhatta el, mint valamely képviselőcsoport szónoka a vezérszónoklatát. Ez történt, hogy saját példámat említsem, a gazdasági társaságokkal kapcsolatos törvényjavaslat vitájában, amikor az államtitkár úr az ajánlás szerint 15 perces időkeretben szólhatott, míg a vezérszónok pedig ötperces időkeretet kapott. Ilyen nem történt, hogy háromszoros aránytalanság állt elő. Arról nem beszélve - illetve csak megemlítve -, hogy a miniszteri zárszót egyáltalán nem kötjük időkerethez. Ha tehát mindezt egybevesszük, akkor a nyilvánvalóan kormánypárti álláspontot képviselő miniszter 15 percet beszélhet, majd egy zárszó keretében nem korlátozott időtartamú hozzászólást tehet meg, míg a vezérszónok ki van szolgáltatva annak, hogy egy egész képviselőcsoport álláspontját ismertetve, mindössze ötperces időkeretben szólhasson.
Erre azt mondanák a mostani kormánypártok frakcióvezetői, hogyha ellenzékben lennének és másfél évvel vissza tudnánk forgatni az idő kerekét - de jó lenne! -, hogy ez a parlamentáris demokratikus jogok alapvető sérelme, a parlamentarizmus felszámolása. Mi ezt nem tesszük, csak azt kérjük, hogy jussunk egyezségre, hiszen az előző heti ülésnapon is Kuncze Gábor tapsa és a szocialista képviselő ötperces időkereten túlmenő hozzászólása azt igazolta, hogy valamiféle egyetértés alakult ki abban, hogy bizony, ez az időkeret csak egy ajánlás, nem pedig kötelező a felszólaló képviselő számára. Köszönöm a figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me