PETTKÓ ANDRÁS

Full text search

PETTKÓ ANDRÁS
PETTKÓ ANDRÁS (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Történelmi pillanatokat élünk, több mint ötezer civil szervezetet keresett meg a Magyar Demokrata Fórum, és több száz levél érkezett vissza. Ezeket a leveleket elég nehéz volt rendszerezni, sorba rakni, a különböző szempontokat mind mérlegelni, és a végső döntéseket meghozni. Álláspontunk szerint rendszerváltó törvény előtt áll az Országgyűlés, a civil társadalmat akarjuk valamilyen szempontok alapján támogatni.
Csampa Zsolt képviselőtársammal a 11. módosító javaslatban a 2. § (2) bekezdés pontjának a kiegészítését javasoltuk. Csampa Zsolt képviselőtársammal fontosnak tartottuk azt, hogy az alapprogramban a pénzügyi támogatásban éves szinten a 0,5 százalékot definiáljuk, sajnálom, hogy a bizottságban ez csak az egyharmados támogatást tudta megkapni, és a tisztelt kormánypárti képviselők nem támogatták ezt a módosító javaslatot.
A másik ugyanilyen módosító javaslatom Csampa Zsolt képviselőtársammal egy kicsit hasonlít Halász János képviselőtársaméhoz. Mi úgy kívántuk módosítani a javaslatot, hogy nem két országos napilapban vagy két politikai országos napilapban, vagy legnagyobb példányszámban, hanem egy kormánypárti és egy ellenzéki napilapban. Tudom, hogy elég nehéz definiálni, hogy mi a kormánypárti és mi az ellenzéki napilapnak a fogalma, ettől függetlenül a demokrácia szempontjából fontosnak tartottuk volna, ha ezek a definíciók valamilyen formában be tudnak kerülni módosító javaslat elfogadásával.
Most érkeztünk el ahhoz a pillanathoz, a 72. módosító javaslathoz, amit öt szocialista képviselőtársam jegyez. Ez volt az a módosítási javaslat, ami a legtöbb vitát kiváltotta, bármelyik bizottságot nézem, akár a társadalmi szervezetek bizottságát, akár a kulturális bizottságot nézem. Ez a módosító javaslat a Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportja számára teljes mértékben elfogadhatatlan, elfogadhatatlan számunkra az, hogy bár a 2003-as költségvetési évben a nemzeti civil alap feláll, de egyetlenegy forint állami támogatásban sem fog részesülni. Számunkra azért is volt megdöbbentő ez a módosító javaslat, hiszen az egy héttel ezelőtt lezajlott általános vitában a tisztelt kormánypárti képviselőtársaink közül egyetlenegy sem jelezte azt az aggályát, hogy tulajdonképpen azt a 2-2,5 milliárd forintot nem kellene már ebben az évben átutalni.
Remélem, hogy kapcsolódó módosító javaslattal megtaláljuk azt a négypárti konszenzust, ami biztosítani fogja, hogy 2003-ban is, ha nem is 2 milliárd vagy 2,5 milliárd forint állami támogatásban, de valamilyen támogatásban tudjon részesülni a nemzeti civil alapprogram tanácsa, el tudjon kezdődni a munka, nemcsak papíron, hanem különböző megrendeléseket, különböző szakértői véleményeket… - az egész tanács fel tudjon állni. Véleményem szerint nem lehet addig kiírni semmiféle pályázatot, ameddig legalább valamilyen pénzösszeg nem áll a rendelkezésünkre. Természetesen azon vitatkozhatunk, hogy mekkora legyen ez az összeg, Lezsák Sándor és Csampa Zsolt képviselőtársaimmal egy kapcsolódó módosító javaslatot adtunk be, amiben mi konkrét javaslatot teszünk; 0,1 százalék a mi javaslatunk, amivel azt javasoljuk, hogy 2003. október 17-én lépjen hatályba ez a része a törvénynek, és akkor 20-án át lehetne utalni ezt a 0,1 százalékos összeget.
Köszönöm szépen a szót, elnök asszony; majd a második szakaszban is kívánok szólni. (Szórványos taps az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me