DEMETER ERVIN

Full text search

DEMETER ERVIN
DEMETER ERVIN (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tehát a négy módosító javaslatról az általános vitában elhangzottak alapján. Mi is hangzott el az általános vitában, mihez készültek ezek a módosító javaslatok? Az általános vitában azt vetettük fel, és az előterjesztés hibájaként állapítottuk meg, hogy nem hozza létre a nemzeti információvédelmi rendszert, tehát a nemzeti titkainkat nem védi, kizárólag a meglévő NATO-titokvédelemhez teszi hozzá az uniós titkokat.
Az új minősítési rendszer - hiszen egy négyszintű új minősítési rendszer készül - teljesen kidolgozatlan, mert nem határozza meg a szintek közti különbségeket, nem hangolja össze a titokvédelem különböző aspektusait - személyi, fizikai és a többi. Nem került kialakításra a minősített adatok új kezelési rendje - ez a kormány feladata, ezt tudom, de a törvény előtt el lehetett és el kellett volna végezni -; kísérletet sem tesz ez a törvényjavaslat arra, hogy a büntetőjogi és a szabálysértési jogi intézményeket az új négyszintű kárközponti rendszerhez hozzáigazítsa, továbbá még mindig papíralapú minősített adatokban gondolkodik, tudomást sem véve a kor robbanásszerű informatikai változásairól és az elektronikus aláírásról 2001-ben elfogadott törvényről.
A vitában a kormány és a kormánypártok azzal mentegetőztek, hogy ez a javaslat kizárólag jogharmonizációs célú, és az elfogadása sürgős, mert csak ezt követően tudunk fogadni EU-s minősített információkat. Nos, a sürgősségen úgy lehetett volna segíteni, hogyha korábban beterjesztik - a jogalkotási programban februárra ígérték ennek a beterjesztését. Ami pedig arra irányul, hogy kizárólag uniós célú, ez nem felel meg a valóságnak, mert a javaslat túlterjeszkedik ezen, megítélésem szerint helyesen, túl is kell hogy terjeszkedjen. Mégpedig az történt, hogy kialakították a négyszintű titokvédelmi rendszert.
Az volt a vitában elhangzottak summázata számunkra, a kormánypárti képviselők azt kérték, hogy tegyük alacsonyabbra a mércét, ne várjuk el azt, hogy a nemzeti titkaink megfelelő védelmi rendszerét is felépítik, koncentráljunk kizárólag az integrációs feladatokra. Ha azt nem is szívesen tennénk meg, hogy a mércét lejjebb eresszük, azonban abban partnerek vagyunk, hogy ezen a területen egy serkentő lépést tegyünk. Tehát a módosító javaslataim arra irányulnak, hogy a most elfogadott törvényhez kerüljön hozzárendelésre két dolog. Kapjon felhatalmazást az előttünk levő törvényben a kormány arra, hogy belátható időn belül - a kapcsolódó módosító javaslat 2003. október 31-ét jelöli meg - rendelettel állapítsa meg a minősített adatok kezelésének új, tehát a négyszintűhöz kapcsolódó rendjét. Erre irányul az egyik módosító javaslat.
A másik módosító javaslat is ehhez kapcsolódik, mert ezt követően, amikor elkészül a kormány által ez a kormányrendelet, szükség van arra, hogy a titokbirtokosok a belső szabályzataikon a törvénnyel és az akkorra már kiadott kormányrendelettel összhangba hozás érdekében megfelelő módosításokat végezzenek - erre irányul a következő javaslatunk.
Tartalmazza még az eredeti javaslat, azt is, hogy kerüljenek felülvizsgálatra a szolgálati titkot képező információk, hiszen azok három új kategóriába kerülnek. Éppen ezért azt mondjuk, hogy azért, hogy a jelenlegi törvényjavaslat által előírt felülvizsgálat egységes elvek alapján legyen elvégezhető, a kormány rendeletben szabályozza ennek a rendszerét. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me