SZALAY GÁBOR

Full text search

SZALAY GÁBOR
SZALAY GÁBOR gazdasági és közlekedési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Legelőször is szeretném megköszönni a teljes magyar lakosságnak Paks szűkebb és tágabb környezetében egyaránt, hogy a képviselő úr által említett ominózus rémhírnek, a rémhírterjesztésnek nem ült föl, nem esett pánikba, nem mutatta a pánik legcsekélyebb jelét sem, és mindezzel tulajdonképpen a rémhír terjesztőinek a megcélzott kívánságát és elképzelt következményét nem igazolta vissza olyan értelemben, hogy elfogadta volna mindazt, ami a rémhírben ebben az adott esetben megjelent.
Mindettől függetlenül nem tagadhatjuk, hogy a Paksi Atomerőműben április 10-én bekövetkezett súlyos üzemzavarral kapcsolatban sajnos folyamatosan felmerülnek olyan sommás, súlyos ítéletek, egyrészt amelyekről a képviselő úr is beszámolt, másrészt amelyek súlyosan károsítják mindannyiunk közös érdekét: károsítják Magyarország jó hírnevét, a magyar gazdaságba vetett külföldi bizalmat, a magyar gazdaság szempontjából olyannyira szükséges külföldi befektetők bizalmát, a friss pénz Magyarországra érkezését megakadályozva ezáltal, és nem utolsósorban károsítják a magyarországi turistaforgalmat. A világturizmust ért elmúlt időszakbeli ismert csapásokon túl, amelyek az egész világban visszavetették a turistaforgalmat, sokkal inkább kellene ügyelnünk arra, hogy saját, belső gyártású hírekkel és eseményekkel ne rongáljuk tovább még speciálisan a magyar turizmus érdekeit és a magyar turizmus forgalmát.
(9.10)
A szervezett pánikkeltés egyik legnagyobb hazai kárvallottja ugyanis éppen a turizmus lehet. A turisztikai és utazási világszervezet adata szerint 2002-ben az idegenforgalmi ágazat hozzájárulása Magyarország bruttó hazai termékéhez több mint 10 százalékra, pontosabban 10,4 százalékra tehető. A továbbgyűrűző hatásokat is figyelembe véve, közel minden tizedik hazai munkahely az idegenforgalommal kapcsolatos. A turizmusból származó devizabevételek jelentős kiegyenlítő szerepet játszanak a folyó fizetési mérleg alakulásában. Tavaly például éves szinten a turizmus az energiaimport költségszintjét meghaladó bevételt realizált. A turisztikai devizabevétel 3,4 milliárd euró volt, miközben az ország energiaimportja közel 3 milliárd eurót tett ki. A turisztikai egyenleg tavaly a külkereskedelmi mérleg hiányának körülbelül háromnegyed részét tudta egalizálni.
A turisztikai ágazat azonban ugyanakkor egy igen érzékeny jószág, igen érzékeny iparág, a turizmus nemcsak a béke és a jólét iparága, hanem a bizalomé is; bizalom nélkül nincs turizmus. Az ágazat érzékenyen és gyorsan reagál a környezet változásaira, és különösen gyorsan válaszol a negatív tartalmú hírekre.
Most, amikor a 2001. szeptember 11-i események hatását csak épp kezdi kiheverni a világturizmus, az iraki hadműveletek hatásából szintén gyógyulóban van a turizmus, az Ázsiából kiinduló atípusos tüdőgyulladásnak pedig még a mai napig is kivetíthető hatása van a világturizmusra, a turistaforgalomra a világban, azt gondolom, hogy közös érdekünk ellen cselekszik az, aki hazai gyártású, belföldi rémhírekkel rontja speciálisan tovább a magyar belföldi turizmus érdekeit. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Mindannyiunk érdeke, hogy megállítsuk ezt a folyamatot.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me