DR. BALOGH MIKLÓS

Full text search

DR. BALOGH MIKLÓS
DR. BALOGH MIKLÓS, az oktatási és tudományos bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Tisztelt Országgyűlési Biztos Urak! Az oktatási és tudományos bizottság június 3-án megtárgyalta a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosának tevékenységéről készített beszámolót. Az előterjesztést bizottságunk egyhangú szavazással általános vitára alkalmasnak tartotta - nem közönyből, vagy érdektelenségből született rábólintásról van szó. Értékes ez az egyöntetűség, ez az egyhangúság az elfogadáskor, értékes, hiszen hosszú és érdemi vita folyt a bizottsági ülésen a kitűnő előterjesztésnek minősített beszámolóról és dr. Kaltenbach Jenő országgyűlési biztos úr szóbeli kiegészítéséről.
Mind az ellenzéki, mind a kormánypárti képviselők úgy kezelték az ügyet, mint európaiságunk egyik fokmérőjét. Kitűnt, hogy mint törvényhozók felelősséget éreznek azért, hogy a Magyar Köztársaságban maradéktalanul érvényesüljenek a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok. Bizonyítja ezt az is, hogy a képviselők készek együttműködni olyan törvénymódosítási javaslatok kimunkálásában, mint a kulturális autonómia biztosítása.
Az oktatási és tudományos bizottság a beszámolónak elsősorban az oktatást érintő részével foglalkozott. Mindenki kiemelte, hogy az oktatást olyanná kell tenni, törvénnyel szabályozva és a valóságban még inkább, hogy a nevelési, oktatási folyamatból kiküszöbölődjön a diszkrimináció, a hátrányos megkülönböztetés és a szegregáció; különösen a roma kisebbség ügyében fontos ezen kritériumoknak a megfogalmazása. A jászladányi eset kapcsán az alapítványi és az önkormányzati iskolák jogosítványainak pontos meghatározásáról és elhatárolásáról folyt a kérdés-felelet.
A bizottsági ülésen természetesen volt politikai összecsapás is kormánypártiak és ellenzékiek között. A szocialisták több kérdést másként ítélnek meg, mint a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség képviselői, például az MSZP nem gondolja úgy, hogy a családi pótlék megvonásával lehetne, még ha ösztönzési céllal is, a roma családok gyermekeit iskolába kényszeríteni. Nem, mert ez is egy diszkrimináció lenne. Az persze fontos, hogy a kisgyermek járjon óvodába, iskolába, hisz az oktatás döntő szerepet játszik az esélyegyenlőség megteremtésében, de ezt más módszerrel kell elérni. Nagy örömünkre szolgál, hogy a cigány önkormányzatok, a roma politikusok munkája nyomán a roma szülők is egyre jobban felismerik az oktatás jelentőségét a család boldogulása, a gyermek jövője szempontjából.
A vitából kitűnt, arról sem egyformán gondolkodunk - szocialisták, szabad demokraták, magyar demokrata fórumosok és a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség tagjai -, hogy mi vezethet diszkriminációhoz. Mi nem osztjuk azt a nézetet, hogy az iskolaszerkezet vezet diszkriminációhoz, mi azt gondoljuk, hogy ősidők óta sokkal mélyebb okai vannak ennek a hátrányos megkülönböztetésnek, nem pedig az iskolaszerkezet. Szerencsére az egymást olykor nem kímélő vitapartnerek polémiája nem érintette az országgyűlési biztos úr személyét és az általa készített magas szintű jelentést. A vita heves volt, de komoly és konstruktív. Bár minden nemzeti sorskérdésben ilyen felelősséggel tudnánk szót érteni!
Tisztelt Ház! Az oktatási és tudományos bizottság a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosának beszámolóját általános vitára egyhangúlag alkalmasnak tartotta, javasolja az Országgyűlésnek a határozati javaslat elfogadását.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me