DR. KOSZTOLÁNYI DÉNES

Full text search

DR. KOSZTOLÁNYI DÉNES
DR. KOSZTOLÁNYI DÉNES, az önkormányzati bizottság előadója: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mélyen tisztelt Biztos Urak és kedves Munkatársaik! Az Országgyűlés önkormányzati bizottsága május 27-én, keddi napon tárgyalta a biztos úr beszámolóját, és utólag is nagyon helyesnek bizonyult az, hogy ezen a napon a bizottság más napirendi pontot nem vett tárgysorozatba, ezért alkalmunk volt egy hosszú és eredményes, szinte munkamegbeszélésen részt venni. Nagy várakozás előzte meg ugyanis a beszámolót, részben azért, mert maga az írásos beszámoló értékes anyag, másrészt pedig természetes is, hogy nagy volt a várakozás, hiszen az előző évben az önkormányzati választásokkal párhuzamosan kisebbségi önkormányzati választások is voltak, és az önkormányzati bizottságban döntő többségben önkormányzati emberek ülnek, polgármesterek, önkormányzati képviselők, akik azt gondolják, hogy mi nagyon közel állunk ezekhez a problémákhoz, hiszen önkormányzati bizottságokkal és kisebbségi önkormányzatokkal dolgozunk együtt.
Valamennyien azt gondoljuk, hogy értünk hozzá, ismerjük a problémákat. A bizottsági ülés végére az alakult ki a bizottságban, hogy egyvalaki nálunk autentikusabb ebben az ügyben, és az maga a biztos úr. Együttesen is és külön-külön is felhatalmaztak engem a képviselőtársaim, hogy megköszönjem a biztos úrnak azt a tudományos szintű, nagy szakmai hozzáértésről tanúbizonyságot tevő kiegészítését, amit a bizottsági ülésen megtett.
(19.00)
Mi is tárgyaltuk, meg tudtuk beszélni, alkalmunk volt beszélni a jászladányi ügyről, lehetett szó a kisebbségi nyelvi oktatásról, a kisebbségi kultúra ápolásának kérdésén keresztül a hagyományteremtés problematikájáig. A legutóbbi választások kapcsán tömegesen megjelent látszatkisebbségi szervezetek létrejöttén keresztül valamennyi kisebbségi önkormányzati probléma szóba került.
A biztos úr beszámolójában leírta és kiegészítette azokat a tapasztalatokat, amelyeket az önkormányzati és elsősorban természetesen a kisebbségi önkormányzati választásokon szereztek. Megismertük a javaslatokat és az azokon a területeken található anomáliákat, és hogy azok kiküszöbölése céljából milyen intézkedéseket javasolnak és tartanak szükségesnek ezen a területen.
Bizottságunk a legnagyobb megelégedéssel fogadta biztos úrnak azt a véleményét, hogy az egész kisebbségi önkormányzati rendszert jelentősen át kell alakítani, és a finanszírozás részét is meg kell oldani. Ennek a választójogi törvény csak egyik része.
Elfogadtuk, helyeseltük és igaznak tartjuk azóta is az önkormányzati bizottságban azt a kritikát, amit Kaltenbach Jenő dr. megfogalmazott, hogy minden egyes alkalommal, négyévente, főleg a ciklus után a javaslatok özönét fogalmazták meg a kormánynak, a minisztériumoknak, a parlamentnek, a bizottságoknak, minden rendű és rangú funkcionáriusnak és intézménynek, és soha sem történt semmi. Ez egy éles kritika és egy valós ténymegállapítás. Ehhez kell alkalmazkodnunk. Talán azt is megengedem most magamnak, zárójelben - nem a bizottságban hangzott el, de itt hadd jegyezzem meg -, hogy milyen jó csapatot alkotnak a biztos urak. Az előző adatvédelmi biztos úr is azt mondta, amit Kaltenbach Jenő úr is mondott a bizottsági ülésen, hogy ők csak az általunk alkotott, hozott törvényeket tudják végrehajtani, és az a dolguk, hogy azt makulátlanul végrehajtsák. Tessünk jobb törvényt csinálni, jobb választójogi törvényt, és a kisebbségi önkormányzatokkal kapcsolatosan is próbáljunk meg változtatni az eddigi, rossz gyakorlaton vagy be nem vált jogi szabályozáson.
A bizottsági ülésen nem sikerült zavarba hozni, nem sikerült meglepni és keresztkérdés elé állítani a biztos urat a tekintetben, mit szól ahhoz, hogy a kormány egy tárca nélküli minisztériumot állított föl ezen a területen, az esélyegyenlőséget irányító tárca nélküli miniszterrel. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Nagy megelégedéssel fogadtuk azt az álláspontot, miszerint örül annak a biztos úr, hogy a kormányzati szervek és más közigazgatási szervek foglalkoznak ezzel a kérdéssel. Ő ugyanúgy együttműködik minden szervvel és (Az elnök ismét csenget.) a miniszterrel is, mint eddig, és természetesen az ellenőrzési jogköre is megvan.
Még egyszer megköszönve a biztosi beszámolót, az önkormányzati bizottság egyhangúlag alkalmasnak tartotta és elfogadásra javasolta a beszámolót.
Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me