MÓRING JÓZSEF ATTILA

Full text search

MÓRING JÓZSEF ATTILA
MÓRING JÓZSEF ATTILA, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság előadója, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlési Biztos Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság 2003. május 6-ai, az országos kisebbségi önkormányzatok elnökeinek részvételével kibővített ülésén megtárgyalta a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosának 2002. évi tevékenységéről szóló beszámolóját.
A bizottság egyhangúlag állapította meg, hogy a beszámoló megfelel az alkotmány 32/B. §-ának (6) bekezdésében, valamint az állampolgári jogok országgyűlési biztosáról szóló 1993. évi LIX. törvény 27. §-ának (1) bekezdésében meghatározott kötelezettségeinek. A bizottság örömmel vette tudomásul, hogy a beszámoló ebben az évben is elkészült a törvényben meghatározott időre. A beszámoló a korábbi évekhez hasonló színvonalon, terjedelemben és szerkezetben számol be a kisebbségi biztos tárgyévi tevékenységéről, kihasználva a jogfolytonosságból származó előnyt, hogy ugyanaz a személy tölti be a tisztséget.
A beszámoló jól nyomon követhető, a megszokott módon jól megszerkesztett, számos jól hasznosítható információt tartalmaz. A beszámoló érinti, illetve feldolgozza a kisebbségi ügyek szinte teljességét. Foglalkozik az évek óta visszatérő, folyamatosan meglevő hiányosságokkal, illetve reagál az újonnan felmerült gondokra is. A beszámoló kézikönyvként áll rendelkezésre minden érintett számára, hiszen megtalálhatók benne a kisebbségi jogok biztosának ajánlásai, szakmai álláspontjai, véleményei egyaránt.
Tisztelt Ház! A beszámoló részletesen foglalkozik a kisebbségi jogok időszerű kérdéseivel, megállapítja, hogy elemi erejűvé vált az igény a kisebbségi választójog alapvető reformja iránt, hangsúlyozva, hogy az tovább már nem halasztható - ahogy ez itt ma délután már szóban is megerősítést nyert. Foglalkozik a kisebbségek önazonosságához, önkormányzáshoz való jogával, természetesen kiemelt figyelmet fordít a 2002-es kisebbségi önkormányzati választások értékelésére, a választás kezdeményezésétől és kitűzésétől a jelöltállítás folyamatán, a kisebbségi önkormányzati kampányon, a szavazáson és a választási eredményen át a jogorvoslati eljárásig, illetve az alakuló ülésig.
Kitér a beszámoló a kisebbségek részvételére a helyi önkormányzati választásokon. Konkrét esetek kapcsán szembesülhetünk a választást kísérő jogsértő cselekményekkel. Ugyancsak konkrét ügyeken keresztül világít rá az országgyűlési biztos úr a szociális biztonsághoz való jog hatályosulásának problémáira, a szociális segélyezéssel kapcsolatos gondokra, a munkalehetőség megteremtésére mint a szociális gondoskodás egyik legfontosabb elemére, és a lakással, lakhatással kapcsolatos problémákra. Megállapítja, hogy a vonatkozó törvények alapján megalkották ugyan a települési önkormányzatok a kötelezően ellátandó feladataik közé tartozó szociális alapellátást szabályozó rendeleteiket, de a lakosságot leginkább érintő, a megélhetési gondokat csökkentő átmeneti segélyezés továbbra is az önkormányzati költségvetés kizárólagos hatáskörébe tartozik. Ugyanez tapasztalható a lakásfenntartási támogatással, az építkezni, felújítani szándékozóknak juttatott kamatmentes kölcsönökkel is.
Tisztelt Képviselőtársaim! Összegezve azt tudom mondani, hogy bizottságunk a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosának munkáját és a 2002. évi beszámolót eredményesnek, magas színvonalúnak ítéli meg. Mindezek alapján a bizottság egyhangúlag javasolja az Országgyűlésnek, hogy az országgyűlési határozatot és ezáltal a beszámolót fogadja el.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me