BÁSTHY TAMÁS

Full text search

BÁSTHY TAMÁS
BÁSTHY TAMÁS, az önkormányzati bizottság előadója: Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Az önkormányzati bizottság május 7-én tárgyalta a T/3735. szám alatt benyújtott, a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló, az 1992. évi LXIII. törvény módosítására irányuló törvényjavaslatot. Az adatvédelmi törvény módosítása kifejezetten jogharmonizációs célokat szolgál, ezzel teremtjük meg a teljes összhangot a magyar belső jog és az Európai Unió adatvédelmi irányelvében foglaltak között. Ennek alkalmazása európai uniós tagságunktól kezdve kötelező, az adattovábbításokat egységes elvek alapján kell végezni. Ennek kapcsán külföldi adattovábbításnak csak az Unión kívüli harmadik országba irányuló adattovábbítás fog számítani. A magyar jog szerint az adatkezelés jogalapja az érintett hozzájárulása, illetve a törvényi elrendelés. Az irányelv viszont további különös esetköröket is meghatároz, például a magánjogi szerződések esetében. Bővül az érintettek jogköre is, általánosabb jelleggel lesz tiltakozási lehetőségük. Ezeken kívül némi fogalommódosításra is sor kerül.
A leglényegesebb változás az adatvédelmi biztos jogosítványaiban várható. Jogellenes adatkezelés esetén az adatvédelmi biztosnak lehetősége lesz az adatkezelés felfüggesztésére, zárolására, törlésére is, illetve kiterjedten előzetes ellenőrzéseket végezhet a biztos. Az intézkedések ellen bírósági jogorvoslati lehetőség van.
A bizottság megnyugvással konstatálta, hogy a törvénytervezet az adatvédelmi biztos és hivatalának támogatását élvezi. Ugyanakkor elhangzott, hogy a magyar adatvédelmi törvény, amely 1992-ben készült, bár a szakma nemzetközi elismerésének örvendett, nem felel már meg az Európai Unió elvárásainak, s a modern technikai lehetőségek és új adatkezelési eljárások bevezetése elkerülhetetlen.
Megállapította a bizottság, hogy a tervezet rendkívül sok alkalommal hivatkozik gazdasági, monetáris érdekekre, megengedő és korlátozó módon egyaránt. Az adatvédelem a szolgáltatások szabad áramlásához tartozik, mert az információk áramlását biztosítani kell, s nagyon fontos az áramlás gyorsasága is. Megnyugtató az a tendencia, amelynek következtében az adatvédelmi biztos hatásköre növekszik: nemcsak bírósági döntéseket követően, hanem azt megelőzően is hatékony munkát végezhet.
Mindezekre figyelemmel az önkormányzati bizottság egyhangúlag általános vitára alkalmasnak tartotta az előterjesztést.
Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me