HORVÁTH CSABA

Full text search

HORVÁTH CSABA
HORVÁTH CSABA, a gazdasági bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A gazdasági bizottság 2003. május 7-én folytatta le a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló '92. évi LXIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitáját. A törvény módosítását az egyénnek a személyes adat feldolgozásával kapcsolatos védelméről és ezeknek az adatoknak a szabad áramlásáról szóló 95/46. számú EK-irányelv teljes harmonizálása indokolta.
Az adatvédelmi törvény legutóbbi utolsó módosítása '99-ben történt, tehát négy évvel ezelőtt. Időközben azonban számos adatkezeléssel kapcsolatos vita merült fel a közéletben, melynek egyik oka többek szerint, hogy a törvény kiskapukat enged meg ezen az igen érzékeny területen. Példaként említeném a parkolási társaságok szabályait megszegők korábbi viselkedését, amelyet azonban egy közelmúltban történt jogszabály-változás orvosolt, így a későbbi jogszabálysértők ellen fel lehet lépni.
A módosítás kapcsán új fogalmakkal bővül ez a jogterület, így például bevezetik a közérdekből nyilvános adat fogalmát. Ez a kategória az üvegzsebprogrammal összhangban azon magánadatokat foglalja magában, amelyeket a törvény közérdekből nyilvánosnak minősít, de nem esnek a közérdekű adat fogalma alá, mivel nem állami vagy helyi önkormányzati feladatot vagy egyéb közfeladatot ellátó szerv tevékenységére vonatkoznak. Az ilyen és ehhez hasonló módosítások biztosíthatják, hogy minden állampolgár biztonságban tudhassa adatait, és a közérdekű adatokat megfelelő módon kezeljék, mindamellett, hogy a visszaélési lehetőségeket megszüntetik.
A legfontosabb változás viszont az adatvédelmi biztos jogkörére vonatkozna. Ugyanis az említett uniós irányelv alapján az úgynevezett független felügyelő hatóságok, amilyen tipikusan az adatvédelmi biztos is, olyan jogosítványokkal kellene hogy rendelkezzenek a tagállamokban, amely azt jelenti, hogy a jogellenes adatkezeléseket zárolhatja, felfüggesztheti, előzetes ellenőrzéseket folytathat. Amint az Unió teljes jogú tagja leszünk, az irányelv kötelezően alkalmazandó, ami azt is jelenti egyébként, hogy az Unió területén belül úgy kell tekinteni az adattovábbításokat, mintha az Magyarországon történne. Reményeink szerint az adatvédelmi törvény jogharmonizációs célú módosítása, szofisztikált fogalomrendszere következtében nyugvópontra juthatnak a személyes adatok kezelése körül újra meg újra felmerülő viták. A módosítás előkészítésében az adatvédelmi biztos is részt vett, és a törvényjavaslattal egyetért.
Végezetül el szeretném mondani, hogy a gazdasági bizottság a törvényjavaslat általános vitára bocsátását egyhangúlag támogatja.
Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me