DR. MAGYAR BÁLINT

Full text search

DR. MAGYAR BÁLINT
DR. MAGYAR BÁLINT oktatási miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársam! Negyedik éve működik a középfokú beiskolázás jelenlegi rendszere, jeleztem is Pokorni Zoltán képviselőtársamnak, hogy meg kell védenem valamit, amit ők csináltak az előző négy évben. Az első két év bizonytalanságai után valóban egyre kevesebb a bizonytalanság a rendszerben, és ez a felvételi eljárási rend minden korábbinál kedvezőbb a diákok számára.
A korábban évtizedekig működött rendszerben a diák az első körben csak egy helyre jelentkezhetett, s ha onnan elutasították, már nagyon nehéz helyzetbe került. Ma a diák már az úgynevezett első körben, az általános felvételi eljárás idején tetszőleges számú középiskolába nyújthat be jelentkezést. A jelentkezéseket tagozatonként maga rangsorolja. Ezek a tanulói továbbtanulási szándékok, tagozatrangsorok a középiskolák előtt titkosak maradnak, azaz nem befolyásolja egy tanuló megítélését az adott középfokú iskola felvételi vizsgáján, illetőleg a felvételről történő döntés során, hogy a tanuló még hány másik helyre adott be jelentkezést. Minden egyes felvételi kérelmet egymástól függetlenül, valóban érdemben elbírálják a különböző középfokú iskolákban már az általános felvételi eljárásban.
2002-ben egyébként változott a rendszer, továbbá a tanulók érdekében február-március hónapban tartott iskolai felvételi vizsgák után az azokon szerzett tapasztalatok, benyomások alapján a tanulók még módosíthatják eredeti felvételi szándékaikat, új tanulói adatlap kitöltésével megváltoztathatják a korábban leadott rangsort. A középfokú iskolák igazgatói saját hatáskörben döntenek a jelentkezők felvételéről, a felvételi vizsgák utáni módosítás lehetőségével élve a középfokú iskola igazgatói felajánlhatják a felvételizőknek az átirányítást az iskola egyik tagozatáról a másikra.
Ebben az évben kilencedik évfolyamra 106 848 tanuló jelentkezett, közülük 98 857 fő, azaz 92,5 százalékuk már az első körben, az általános felvételi eljárás idején bejutott olyan középfokú iskolába, amelyet maga is választott. A rendszer lehetőségeit kihasználva, a diákok élnek a többes jelentkezés lehetőségével; míg tavaly 3,6 volt az átlag, ahány helyre jelentkeztek, idén már 3,8 volt. Ha egy diákot az általános felvételi eljárás idején még nem vettek fel, az nem a felvételi rendszer hibája, ez annak következménye, hogy ő maga csupa olyan osztályt nevezett meg jelentkezéskor, amelybe az adott középfokú iskola igazgatója nem kívánta felvenni.
Ebben a tanévben országosan 8,3 százalékkal csökkent azoknak a tanulóknak a száma, akik az általános felvételi eljárásban még nem nyertek felvételt. Az első körben még kimaradt 8011 tanuló számára pedig több mint négyszer annyi, 32 457 üres férőhely áll rendelkezésre.
(14.00)
A KIFIR rendszerében kezelt 1164 iskola 4639 tagozata közül 793 iskola 2315 tagozata volt ilyen. Az interpellációban szerepeltekkel ellentétben tehát az eddig fel nem vett tanulóknak nem fellebbezésekkel kell élniük a fenntartó önkormányzatoknál, hanem a rendkívüli felvételi eljárást kiíró középfokú iskolákban. (Folyamatos zaj.)
A Heves megyei példára kitérve: 2002-ben Heves megyében a 9. évfolyamra jelentkezett tanulók közül az általános felvételi eljárásban 409 tanuló, 2003-ban csak 288 tanuló nem nyert felvételt, tehát a csökkenés 30 százalékos. Egerben is csökkent a rendkívüli felvételiben részt vevők száma: a 9. évfolyamon a tavalyi 134 tanulóval szemben 82 diák választ magának most iskolát a 32 tagozaton üresen maradt 274 hely közül.
Nem állítjuk, hogy ez a felvételi rendszer a legtökéletesebb, akkor működhet igazán jól és zavartalanul bármely felvételi, ha a szülők nyugodtan és bizalommal rábízhatják gyermeküket (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) bármely kiválasztott iskolára, és ennek ez a rendszer - hosszú távon legalábbis mindenképpen - igyekszik megfelelni.
Kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me