DR. NAGY IMRE

Full text search

DR. NAGY IMRE
DR. NAGY IMRE (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A napokban több tízezer nyolcadikos diák kapta meg az értesítést a középiskolai felvételiről. A szerencsések számára ezzel véget ért a február eleje óta tartó procedúra, amit felvételi eljárásnak nevezünk, bár a felvételi rendszer 2000-ben történt központosítása óta a felvételi tortúra elnevezés talán jellemzőbb lenne. 2000-ben az akkori oktatási kormányzat létrehozta a KIFIR-t, a Középfokú Közoktatási Intézmények Felvételi Információs Rendszerét. Ennek anomáliáiról minden év májusában a sajtóból is értesülhettek képviselőtársaim. A KIFIR következtében számos diák nem nyert felvételt az általános felvételi eljárás keretében egyetlen középiskolába sem. A 2000-2001-es tanévben Heves megyében 216 tanuló jutott erre a sorsra. Az illetékesek akkor javítottak a rendszeren, így a következő tanévben a fel nem vett tanulók száma Heves megyében megduplázódott, Egerben megháromszorozódott.
Mi is történik ezután a fel nem vett gyerekekkel? Fellebbezést nyújthatnak be a jegyzőhöz, aki köteles az érintett tanulók elhelyezéséről gondoskodni. Bár maradnak betöltetlen helyek az egyes középiskolákban, nem várható el, hogy például egy 4,5-es átlagú diák az általa igényelt gimnáziumi képzés helyett jó érzéssel fogadja-e a szakképző intézménybe való felvételét. Így az előttünk álló hetekben majd újra kétségbeesett szülők százai keresnek protektorokat annak érdekében, hogy a gyerekük számára megfelelő középiskolai elhelyezést találjanak.
Kérdezem miniszter urat: mit kíván tenni az Oktatási Minisztérium azért, hogy ettől a tortúrától megkímélje a diákokat, a szülőket, és egy, a tanulók, az intézményfenntartók érdekeit szem előtt tartó felvételi eljárást vezessünk be?
Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me