PÁSZTOHY ANDRÁS

Full text search

PÁSZTOHY ANDRÁS
PÁSZTOHY ANDRÁS (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A sertéspiacon tapasztalható súlyos zavarok, azok okai ismertek. Emlékeztetőül csak néhányat említenék: világméretű túltermelési válság, az erős forint okozta súlyos veszteségek a húsexportőröknél, a sertéstartó gazdák szervezetlensége, az ebből következő szerződéses termelés hiányosságaira vezethető vissza. Ez utóbbit az előző kormányzattól örököltük, hiszen az Orbán-Torgyán-kormány nem segítette a gazdákat a minőségi termék előállításában, az átlátható szerződéses viszonyok kialakításában. Ennek isszák a levét a szőlősgazdákhoz hasonlóan a sertéstartók is.
A probléma megoldása gyors, azonnali és összehangolt, hosszú távra szóló intézkedéseket igényel. Örömmel tapasztalhatjuk, hogy a kormány az érintettekkel, a termelői érdekképviseletekkel, a húsipar képviselőivel, ha nem is olyan könnyen, de megállapodott. Így fellélegezhetnek a sertéstartók, mert a 100 ezer, főleg nagy súlyú sertés piacról történő kivonásával, a termelői támogatások gyors bevezetésével javulnak az értékesítés feltételei. De mint tudjuk, ez csak tűzoltás, mindez még nem elég ahhoz, hogy a gazdálkodók biztonsággal tehessék a dolgukat.
Ezért kérdezem államtitkár urat: milyen intézkedéseket kíván tenni a kormány, hogy a sertéspiac újra egyensúlyba kerüljön? Mit szándékoznak tenni azért, hogy a sertéstermelők kiszámítható, jövedelmező gazdálkodást tudjanak folytatni? Tervezi-e a kormány, hogy a sertéstartó gazdálkodók az uniós csatlakozásra figyelemmel plusz fejlesztési forrásokhoz juthassanak?
Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me