DR. SZANYI TIBOR

Full text search

DR. SZANYI TIBOR
DR. SZANYI TIBOR földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Amit ön most elmondott, az lényegében a Fidesz-himnusz újabb strófája volt. Ennek a himnusznak az az alcíme egyébként, hogy “sertés, sertés über alles”. Ugyanis most már második napja gyakorlatilag ugyanazokat az érveket vagy látszatérveket sorolja fel egy technikai probléma kapcsán, amire egyébként csak a tegnapi ülésnapon legalább négy fordulóban adtunk megfelelő választ.
Egyébként amúgy nem csodálkozom a felszólalásán, tekintettel arra, hogy ön pont azt kéri ezen a kormányon, a nemzeti közép kormányán számon, amivel mi szakítottunk. Ez pedig az a paternalista megközelítés, hogy bármit csináljon is a gazda, bármit csináljon is a mezőgazdasági termelő, a piaci viszonyoktól függetlenül nyugodtan élje az életét, mint ahogy önök sugallták ezt neki, aztán ha baj van, akkor természetesen az állam lesz az, aki a zsebébe, még pontosabban, az adófizetők zsebébe nyúl.
Kérem szépen, nem, az állam ugyanis alaphelyzetben nem piaci szereplő, és az állam akkor lép közbe, amennyiben valóban olyan súlyos probléma alakul ki, hogy annak már társadalmi következményei vannak. Hogy egy hasonlatot mondjak, a tűzvédelem és a megelőzés mindenkinek a feladata, az állam csak akkor küldi ki a tűzoltót, ha ég a ház. Tehát alapvetően nem az államon kell számon kérni a piac működését - ez az egyik.
A másik, amit nagyon fontosnak tartok, hogy ön többször emlegetett egy bizonyos készülődő tüntetést. Nézze, én most azt még nem tudom megmondani, hogy ez a tüntetés milyen kiterjedt lesz, de azt meg tudom mondani, hogy ha a termelők a piacon lépnének fel olyan szervezetten, mint ahogy az önök kongresszusa elé szervezik ezeket a tüntetéseket, akkor valószínűleg már rég előrébb lennénk.
Ennek mentén szeretném önnek elmondani, hogy itt a legfőbb probléma az - és annak azért örülök, hogy ön is belátja, hogy ebben a szektorban egy súlyos világpiaci helyzet van -, hogy 388 ezer magyar kistermelő áll egyenként szemben a világpiaccal.
(8.40)
Egészen addig, amíg ezek a termelők, ezek a gazdák össze nem szerveződnek a maguk piaci szereplése, értékesítése okán, ez a probléma ugyanúgy meg fog ismétlődni egyfolytában. (Vincze László közbeszól. - Az elnök csenget.) Ezt már csak azért is merem mondani, mert egyenként nem lehet még a főpiacokon sem megjelenni. Dátumszerűen: ez év április 4-én voltam Moszkvában, amikor ott a moszkvai városvezetéssel nagy vonalakban megállapodtunk abban, hogy ők felvevőkészek a magyar sertéshús vonatkozásában. Ma május 13-a van, kérem tisztelettel: egyetlenegy magyar kereskedő, egyetlenegy magyar termelő meg nem jelent a vevőnél. (Vincze László: Mert nem hoztad helyzetbe! - Az elnök csenget.) Jó, akkor még azt is mondhatnám, hogy a termelői szervezeteket egészen a nagykövetségig elvittük, hogy vízumot kapjanak, onnan fordultak vissza, hogy ja, még sincsenek fölkészülve az értékesítésre. Na, mindegy…
A másik pedig az, hogy amíg a termelőknek nem lesz érdemi ráhatásuk a feldolgozó kapacitásokra, addig ugyanez a probléma meglesz.
Szeretném hangsúlyozni, hogy mindezek dacára tavaly december óta hat darab intézkedést vezetett be a kormány. Elmondom önnek most akkor ötödször is. December 27-én 20 forintos, illetve 15 forintos - minőségi kategóriától függően - minőségi támogatást vezettünk be. Ezt követően I. hó 24-e: újabb költségvetési vállalások, az állatorvosi és ehhez tartozó költségek támogatása, illetve egy halom pályázati lehetőség bevezetése gépberuházás és egyebek tekintetében. Február 7.: 3 ezer forint/állat támogatást vezettünk be, szintén a minőségi sertés vonatkozásában, egyébként ezeket egymás fölé helyezve. Szintén február 7-én bevezettünk 85, illetve 90 forintos - megint csak minőségtől függően - exporttámogatást (Vincze László közbeszól.), ezt követően 50 ezer tonna előhűtött, hasított félsertésre 150 forint/kilós támogatást, majd múlt pénteken - ez volt május 8-án - mintegy 500 millió forint értékben mintegy 100 ezer sertés piacról való kivonásáról intézkedett a kormány, amely egyébként tegnap megkezdődött.
No, hát ennyit szerettem volna mondani. És nagyon-nagyon kérem önöket, hogy most, amikor az országban valószínűleg az elmúlt évek vagy évtizedek egyik legsúlyosabb aszálya készülődik, akkor volnának szívesek nem hergelni a gazdákat, nem hergelni az ország közvéleményét azzal a technikai problémával, amely technikai problémának megannyi részletével egyébként az emberek általában nincsenek tisztában, hanem volnának szívesek szintén a társadalmi nyugalmat megőrizve a valós kihívásokkal szembesülni.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban. - Vincze László közbeszól.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me