VARJU LÁSZLÓ

Full text search

VARJU LÁSZLÓ
VARJU LÁSZLÓ (MSZP): Jó reggelt kívánok! Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! 2003 a fogyatékkal élő emberek európai éve, melynek során a fő cél az, hogy az érintettek helyzete és esélye javuljon. Általános és rendszeresen ismétlődő panasz, hogy bár van fogyatékosügyi programunk, van esélyegyenlőségi törvényünk, mégis úgy érezzük, hogy a kedvező, pozitív változást kevesen érzékelik. A fogyatékos emberek nem jótékonykodást, hanem esélyegyenlőséget akarnak.
Éppen ezért olvastam nagy örömmel a költségvetési törvényben a fogyatékos embereket segítő, támogató szolgálatok működtetésének lehetőségéről. Sajnálatosnak tartom azonban, hogy a szolgálatok működtetésére csak azok az 50 ezres lakosságszámnál nagyobb települési önkormányzatok jogosultak, amelyek még ez évben támogató szolgálatot hoznak létre. Az a települési önkormányzat tehát, amelynek létszáma az elvárt létszámot nem éri el, de támogató szolgálatot szükséges létesítenie, semmilyen támogatásra nem jogosult.
A Csepel-szigeti, Kis-Duna menti térségben ugyanakkor elindult egy civil kezdeményezés, amely önkormányzati társulás formájában hívna létre támogató szolgálatot. A törvény jelenleg erre nem biztosít lehetőséget, még akkor sem, ha így jóval meghaladná a kívánt keretet. Javaslom tehát, végezzük el az adminisztratív gát felülvizsgálatát oly módon, hogy az önkormányzati társulás formájában is megvalósítható legyen a fogyatékos személyeket támogató szolgálat létrehozása és működtetése.
További nagy előrelépést biztosíthat a gondoskodásban egy, az 1995. év óta változatlan kormányrendelet, mely tartalmazza a súlyosan mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeit. A közlekedési kedvezmények között szerepel a közlekedési támogatás, melynek jelenlegi összege az alapösszeg és a meghatározott szorzószám szorzata. Az alapösszeg mértéke 7 ezer forint/év, a legnagyobb szorzószám 3,5. Ezzel a szorzóval megállapított támogatás azonban csak annak az 1-62 éves korú, súlyosan mozgáskorlátozott személynek jár, aki tanulói jogviszonyban van vagy munkaviszonyban áll. Amennyiben az érintett súlyosan mozgáskorlátozott személy sem tanulói jogviszonyban, sem munkaviszonyban nem áll, a támogatás összege az alapösszeg, tehát 7 ezer forint, amelyből gyakorlatilag egy alkalommal sem lehet egy autót megtankolni.
Javaslom, vizsgáljuk felül a közlekedési támogatás összegének értékét, illetve azt, hogy autópályadíj-kedvezményben részesülhessenek a súlyosan mozgáskorlátozott személyek. E lehetőség biztosításával az érintetteknek 2003 valóban az európai év lehet. Fontos, hogy a kiemelt jelentőségű időszakban a fő figyelmet az önálló életet segítő szolgáltatásokra fordítsuk. Az egyenlő hozzáférés, a részvétel mint cél eléréséhez arra is szükség van, hogy a források megfelelő elosztása révén javuljon a fogyatékkal élők részvételi képessége, és fokozatosan érvényesüljön az önálló élethez való joguk. A mindennapi életben sok fogyatékos embernek van szüksége támogató szolgálatra és szolgáltatásokra. Ez a támogatás összhangban áll a szolidaritás európai szociális modelljével, egy olyan modellel, amely elismeri az egymásért, kiváltképp pedig a segítségre szorulókért viselt közös felelősségünket.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me