SZALAY GÁBOR

Full text search

SZALAY GÁBOR
SZALAY GÁBOR gazdasági és közlekedési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Képviselő Úr! Teljesen egyetértünk abban, hogy Magyarország közúthálózatának a fejlesztése hihetetlen mértékben elmaradt az elmúlt több évtized során az országban előállt motorizációs robbanáshoz viszonyítva. Mindig olcsóbb volt egy autót venni, mint a hozzá szükséges közutat fejleszteni. Így aztán valóban nehéz helyzet állt elő, és minden kormánynak, így a mostaninak is alapvető kötelessége, hogy ezen változtasson. A mostani is ezen dolgozik - nem álltak le az autópálya-építések, sem a kerülőút-építések, folynak, szemben az 1998-2000 között történtekkel.
A díjmentességet azonban nagyon óvatosan kell kezelni. Épp az önök kormánya hozott egy egyébként teljesen érthető és indokolt kormányhatározatot, aminek az a lényege, hogy a gyorsforgalmi utaknál a gyorsforgalmi utak üzemeltetésének, fenntartásának és időszakos felújításának a költségeit kell hogy fedezze az autópályadíj.
Ezek után természetesen azokat a problémákat, amiket ön felsorolt, valami módon kezelni kell. Úgy nem lehet, hogy egyszerűen ingyenessé tesszük a gyorsforgalmi utakat. Azonban folyamatos forgalomszámlálás folyik az ön által említett helyeken is, és ha ez bebizonyítja, hogy az alternatív utak kapacitása kimerült, akkor ott a megfelelő intézkedést megtesszük, mint ez más helyeken már megtörtént.
Ezen túlmenően meghoztuk, nem túl rég, a 18/2003. (IV.9.) számú GKM-rendeletet, amely lehetővé teszi - idézem -: “az országos közúthálózatba tartozó főutak lakott területen belüli teljes szakaszán vagy annak egy részén a település lakókörnyezetének a védelme érdekében a közút kezelője a 7,5 tonna megengedett össztömeget meghaladó tehergépkocsik behajtását időszakos vagy állandó jelleggel korlátozhatja, és a célforgalmi közlekedést megengedő szabályozást vezethet be, két feltétellel, ha mindezt a települési önkormányzat kezdeményezi, és ha van lehetőség másik kerülőút, úgynevezett (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) alternatív út igénybevételére”.
Én azt gondolom, az önkormányzatoknak a jövőben ezzel a lehetőséggel jól kell élniük. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me