PÁL TIBOR

Full text search

PÁL TIBOR
PÁL TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Az elején határozottan visszautasítom a kormányt egyházellenességgel vádoló, alaptalan megjegyzéseit. (Moraj az ellenzék soraiban.)
A kérdésében megfogalmazottakkal kapcsolatban tájékoztatom, hogy a Dunán és mellékfolyóin 2002 augusztusában kialakult árhullám okozta károk felméréséről és kárenyhítésének az elveiről egy kormányhatározat rendelkezik. A károk természeti csapás miatt következtek be, a kialakult helyzetben a kormány mindezek ellenére nem hagyta magára a károsultakat, önkéntes vállalásként - mondom még egyszer: önkéntes vállalásként - támogatást biztosított a lakás céljára szolgáló épületek esetében, az önkormányzati tulajdonú épületek, iskolák, óvodák, szociális létesítmények esetében, és ugyanígy támogatást nyújtott az utak, a hidak és a hírközlési infrastruktúra kárainak enyhítésében is.
Az eddigi kárenyhítési összeg majdnem eléri a 400 millió forintot. Természetesen még vannak folyamatban lévő ügyek, a költségvetési lehetőségek azonban a legnagyobb jó szándék és a segítő szándék ellenére sem tették lehetővé valamennyi tulajdonos kárának az enyhítését és kárának a megtérítését.
A kormány a jelenlegi kárenyhítési rendszer problémái miatt megkezdte egy átfogó megoldási javaslat kidolgozását. Ennek első lépése a Wesselényi Miklós ár- és belvízvédelmi kártalanítási alap létrehozása, amely a magánszemélyek öngondoskodó felelősségének megerősítésével kívánja hatékonyabbá tenni az állami segítséget a veszélyeztetett területeken élők lakóingatlanjainak esetében. A kormány további tervei között szerepel az alapba bevonható tulajdonosi kör és a vagyontárgyak körének bővítése, tehát az ön esetében is a kérdés (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), hogy olyan létesítmények, amelyek korábban nem voltak benne a kárenyhítési körbe… - ennek a bevonását tervezzük.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me