SZIJJÁRTÓ PÉTER

Full text search

SZIJJÁRTÓ PÉTER
SZIJJÁRTÓ PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! A 2002 augusztusában a Dunán és mellékfolyóin lezajlott árhullám komoly aggodalommal töltötte el a győri polgárokat, akiknek megfeszített védekezésére volt szükség ahhoz, hogy a város megmeneküljön a komoly károktól. Sajnos, ez az áldozatkész munka sem volt elég ahhoz, hogy néhány fontos intézmény, így például a Győri Hittudományi Főiskola víz alá ne kerüljön.
A főiskola épületét mindössze egy régi kőkerítés védte, de az is csak egy darabig. A nagy múltú intézmény, amely a Dunántúlon másodmagával élte túl a szocialista diktatúra időszakát, jelenleg is magas oktatási színvonaláról és mély lelkiéletéről híres.
A belügyminiszter asszony egy korábbi kérdésre válaszolva már kifejtette, hogy - idézem -: “Az egyházi tulajdonba tartozó építmények ár- és belvízi kárainak enyhítése nem gyakorlat a magyar kárenyhítés rendszerében, a vagyon biztonságának megóvása elsődlegesen a tulajdonos érdeke és felelőssége.” Ez a véleményem szerint rendkívül cinikus mondat tökéletesen példázza a szocialista kormány egyházakkal szembeni ellenérzéseit, és azt a fajta súlyos diszkriminációt, melyet a szocialista diktatúra időszakából sajnos már jól ismerhetünk.
Tovább növeli a cinizmust, hogy a miniszter asszony ajánlott ugyan egy hitellehetőséget a Győri Hittudományi Főiskolának, amit azonban csak üdülő-, illetve sportcélú ingatlanok helyreállításához lehet igénybe venni. Kíváncsi vagyok, hogy vajon mit gondol a miniszter asszony, melyik kategóriába fér bele a komoly hagyományokkal rendelkező, patinás intézmény.
Tisztelt Államtitkár Úr! Átgondolja-e a kormány azon határozatát, amely szerint nem kaphat támogatást az újjáépítéshez a Győri Hittudományi Főiskola? Meddig kívánják folytatni a történelmi egyházak diszkriminációját? Miért javasolta a miniszter asszony egy olyan hitel felvételét a Győri Hittudományi Főiskolának, amelyet csak üdülők és csónakházak felújításához lehet igénybe venni?
Várom megtisztelő válaszát. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me