DR. MÁTRAI MÁRTA

Full text search

DR. MÁTRAI MÁRTA
DR. MÁTRAI MÁRTA (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Egy mondatban visszautalnék arra, amit Kolber István képviselőtársam mondott. Helyesnek tartom a félreértés elkerülése végett, hogy Somogy megye a támogatottak körében szerepel. Ugyanakkor meg kell hogy említsem, hogy Kaposvár megyei jogú város kegyvesztett lett. Azt mondta képviselőtársam, hogy kereste a lehetőséget a kollégiummal kapcsolatos 400 millió forintnak a megtalálására, de sajnos nem vezetett eredményre. Olyannyira nem, hogy az általam írt levélre nem válaszolt, tehát válaszra sem méltatott, mármint a módosító indítvány tekintetében, amit természetesen benyújtottam mind a két intézmény esetében.
A törvényekkel kapcsolatban jogszabályokat soroltam. Ezeknek a sorát folytatnám, ezért ajánlom szíves figyelmébe. Az oktatási minisztériumi rendeletnél hagytam abba az előző felszólalásomat. Most a sportról szóló 2000. évi CXLV. törvénnyel folytatom, amely 2001. január 1-jén lépett hatályba - a 450 férőhelyes kollégiumról beszélek -, a kollégiumnál új feladatokat határozott meg, amely tulajdonképpen az alapterület növelésére kényszerítette a tervezőt és a várost. Tehát a címzett támogatás többletigénye 400 millió forint. Természetesen ezzel arányosan a város vállalta az önrészt.
A másik intézmény volt a kaposvári Kinizsi Pál Élelmiszer-ipari Szakközépiskola és Gimnázium áttelepítése. Itt az iskola és gimnázium oktatási és szakoktatási feladatokat lát el. A két épületen túl - képviselő úr tudja, hogy hol helyezkedik el - még külön más intézményekben is meg tudja oldani az oktatási lehetőségét. 1950-ben az élelmiszer-ipari technikum létrejött Kaposváron, és a régiónak is egyik vezető középfokú élelmiszer-ipari szakképző intézményévé vált. Nagyon jól tudjuk, hogy a húsipar privatizációjával a szakemberigény egyáltalán nem szűnt meg, hiszen az is átalakult - a PINI, majd a KOMETA multinacionális cégek továbbviszik -, és egyre inkább szükség van a fejlett és szakképzett munkaerőre. 1997-ben egy korszerűen felszerelt, 18-20 fő gyakoroltatására alkalmas tanműhely épült Kaposváron, amelynek nagyon fontos szerepe van, hiszen integrálódott az oktatáshoz. Az intézmény - mármint a szakközépiskola - csatlakozott a középfokú szakképzési reform keretein belül meghonosodott, emberi erőforrásokat fejlesztő programhoz, ami figyelemre méltó. A számítástechnikai képzés, a nyelvoktatási képzés nagyon magas színvonalon valósul meg az intézményben.
Ugyanakkor Kaposváron - mivel tudjuk, hogy a térség egyik legdinamikusabban fejlődő városa -, úgy tűnik, egészséges egyensúly kezd kialakulni a multinacionális cégek, a kis- és középvállalkozások között. Éppen ezért a régió szempontjából nagyon fontos az oktatási intézmények fejlesztése. Az európai uniós csatlakozás közeledte ugyanis feltételezi a dinamikusan fejlődő nemzetgazdaság létrejöttét, de mindez nem valósulhat meg Európában sem a versenyképes szakembergárda nélkül. Ezért tartjuk nagyon fontosnak, hogy ez az intézmény magas színvonalon képzett szakembereket tudjon az életbe kibocsátani. Gazdaságosnak tűnik a Kinizsi Pál Élelmiszer-ipari Szakközépiskola és Gimnázium átköltöztetése abba az épületegyüttesbe, amelyet tulajdonképpen a pályázat során a város megjelölt, és amelyre a támogatást kérte.
Itt többen mondták már, és többen hivatkoztak arra, hogy a 3916-os törvényjavaslatnak az indokolása mit tartalmaz. Én is ide szeretném hivatkozni felszólalásom végére, amit tulajdonképpen úgy fogalmazott meg a belügyminiszter asszony, Kaposvár egyéni országgyűlési képviselője, hogy az oktatási ágazatban azon beruházások megvalósítása támogatandó, amelyek halaszthatatlan rekonstrukciós munkálatok, megvalósulásuk közéleti célokat szolgál, valamint lehetővé teszi a gazdaságos létesítmény üzemeltetését. Azt szeretném mondani - és remélem, belügyminiszter asszony el fogja olvasni -, hogy Kaposvár megyei jogú város címzett támogatási igénye mindezeknek a céloknak megfelel, amelyeket ő itt a részletes indokolásban felsorolt, és ezért érthetetlen az ott lakóknak és a városban tanulni kívánó és a dél-dunántúli régióból ide látogató hallgatók számára, hogy miért nem támogatta a belügyminiszter asszony, a város képviselője (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) ezeket a címzett támogatásokat.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me