DR. KOVÁCS ZOLTÁN

Full text search

DR. KOVÁCS ZOLTÁN
DR. KOVÁCS ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Az általam, valamint dr. Kontrát Károly képviselőtársam által benyújtott módosító javaslatok közül szeretném elsőként a Ktv. 1. § (6) bekezdéséhez kapcsolódóan a módosító javaslatomat a tisztelt államtitkár úr, illetve a képviselőtársak figyelmébe ajánlani.
Sok vita volt, hogy az ügykezelők korábban kikerültek, most vita volt arról, hogy miért csak az ügykezelők kerülnek vissza a rendszerbe, és mi lesz a fizikai alkalmazottakkal. Ez a javaslat azt célozná, és törvényi garancia lenne, hogy amennyiben a köztisztviselői illetményalap változik, a fizikai alkalmazottaik nem kerülnek vissza a rendszerbe továbbra is köztisztviselőnek, ugyanolyan béremelésben részesüljenek, tehát kövesse az ugyanannál a hivatalnál lévő fizikai alkalmazottaknak a béremelése a köztisztviselői szféráét, az “egy hivatal, egy elv” alapján.
A másik javaslat, amely szintén részben ehhez kapcsolódik, az, hogy azoknál az ügykezelőknél, akik ismételten köztisztviselők lesznek a törvényjavaslat elfogadása esetén, a középfokú végzettség a mi megítélésünk szerint nem egyértelmű. Itt különösen azokra a gyors- és gépíró végzettségűekre gondolok, akik középfokú végzettségűnek számítottak korábban, de most az OKJ szerint a gyors- és gépíróiskola nem minősül középfokú végzettségnek. Adott esetben egy-egy hivatalnál korábban, főleg idősebb személyek, akik csak gyors- és gépíróként töltöttek be adminisztratív vagy ügykezelői munkakört, ezáltal lehetséges, hogy kiesnek a rendszerből, ha ezt nem egyértelműen tisztázzuk a törvényben. Ha ez értelmezés kérdése lesz, ahol megszorul egy önkormányzat, ott nem lesz belőle köztisztviselő, ahol van hozzá tehetőség, ott pedig köztisztviselővé válhat, ezért én úgy gondolom, hogy ezekre a személyekre is ki kell terjeszteni ezt a szabályozást. Én feltételként azt tettem hozzá, hogy ha legalább öt év közszolgálatban töltött idő telt el az ő alkalmazása óta; ezen lehet vitatkozni, ezt lehet kapcsolódó módosító javaslattal is akár rövidebb határidőben is megállapítani.
A másik javaslat a 10. §, a Ktv. 23. §-a helyébe következő rendelkezés lépne: a köztisztviselőt az e törvényben meghatározott feltételek teljesítése esetén nemcsak az iskolai végzettségének, nemcsak a közszolgálati viszonyban eltöltött időnek, hanem a munkakörnek is megfelelően kelljen besorolni. Ez adott esetben azoknál a fiatal diplomás köztisztviselőknél jelent több lehetőséget, akik felelős beosztásba kerülnek, és ilyen módon nagyobb lehetőségük lesz az elkövetkezendőkben - ezt Mikes Éva képviselő asszonnyal együtt nyújtottuk be, kérem a szíves támogatásukat hozzá.
Ugyancsak Mikes Éva képviselő asszonnyal nyújtottuk be a 22. §-hoz a Ktv. 44. §-ának (1) és (5) bekezdéséhez a módosító javaslatunkat. Ennek az indoka az, hogy a középiskolai végzettségű köztisztviselők az úgynevezett nem kormányzati szerveknél… - el is mondom, hogy melyeknél: az Országgyűlés Hivatalánál, a Köztársasági Elnöki Hivatalnál, az Alkotmánybíróság Hivatalánál és az Állami Számvevőszéknél - ugyanolyan mértékű legyen, az alapilletmény 80 százaléka, középiskolai végzettségű köztisztviselő esetén az alapilletmény 40 százaléka legyen, így különösen indokolt a felzárkóztatás a közigazgatási szférában elérhető átlagkeresetekhez.
Tisztelt Ház! Még egy módosító javaslatról szeretnék szólni, ez a Ktv. 44/A. §-ának (1), (2) bekezdéséhez 23. §-ként megjelölt. Itt az általános vitában is elhangzott többünk részéről, hogy a helyi önkormányzati rendeletben egységesen valamennyi felsőfokú, illetve középfokú végzettségűnek illetménykiegészítést állapíthat meg a törvény egységesen. Mi úgy gondoljuk, hogy nem indokolt ilyen módon a képviselő-testület mozgásterének a szűkítése (Az elnök jelzi az idő leteltét.), hogy csak egységesen lehet szabályozni, a jókat lehessen kiemelni, akik pedig kevésbé húznak, azok ne részesüljenek ebben. Szeretnénk, ha ezt támogatnák.
Köszönöm szépen. Ha lesz lehetőségem, akkor még folytatnám. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me