MOLNÁR ALBERT

Full text search

MOLNÁR ALBERT
MOLNÁR ALBERT, a költségvetési és pénzügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Kedves Képviselőtársaim! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A költségvetési bizottság május 7-ei ülésén tárgyalta meg az előttünk fekvő törvényjavaslatot, és örömmel jelenthetem, hogy vita nem volt, mindkét fél, tehát mind a kormánypárti, mind az ellenzéki képviselők e törvényjavaslatot fontosnak tartották, és mielőbbi bevezetésre javasolták.
1989 óta építjük a piacgazdaságot, elég rövid idő telt el mind gazdasági, mind társadalmi léptékben ahhoz, hogy konszolidált gazdasági viszonyok alakuljanak ki, de máris tovább kell lépnünk, a mai legfejlettebb piacgazdaság jellemzőit kell bevezetnünk, ha jövőre az Európai Unió tagjai kívánunk lenni. Jól vizsgázott a társasági törvény, melyet az elmúlt években azért néhányszor módosítottunk, de az 1 millió 140 ezer vállalkozás, ami Magyarországon alakult, s ebből mintegy 840 ezer működik is, igazolta, hogy Magyarországon a gazdasági társaságokról szóló törvénnyel működőképes rendszert építettünk fel. Viszonylag kevés módosítással élte meg ez a törvény az elmúlt tizen-egynéhány évet.
A költségvetési és pénzügyi bizottság úgy ítélte meg, hogy nagyon fontos törvény tárgyalásán vagyunk, hiszen Magyarország tőkevonzó képessége az utóbbi években romlott, és mindenképpen olyan viszonyokat kell teremteni, hogy a tőkevonzó képesség javuljon, a külföldi befektetők egyszerűbben tudják ügyeiket intézni, és többé-kevésbé a saját országukkal hasonló intézményekkel találják magukat szemben.
Néhány olyan témakört említek, ami a bizottsági ülésen felvetődött. Az 1. §-t szeretném kiemelni, amely tisztázza, kibővíti, újraértelmezi a kereskedelmi képviselet fogalmát, mivel kiterjeszti a fogalmat a külföldi vállalkozás nevében és javára történő szerződések megkötésére.
(16.30)
A 3. § az egyenlő elbánás elve alapján lehetővé teszi az úgynevezett előfióktelep intézményét, státusát, a jelenlegi gazdasági társaságokról szóló törvények mintájára. Ez abból a szempontból fontos, hogy amíg a cégbejegyzés meg nem történik, addig is működhetnek ezek az úgynevezett fióktelepek. A fióktelep cégjegyzésére kijelöltek körét bővíti a 4. §, most már lehet majd olyan személy is, aki úgynevezett megbízási jogviszonyban látja el ezt a képviseletet, erre eddig nem volt mód.
A 8. § módosításának egyik lényege, hogy a fióktelep ne legyen korlátozva abban, hogy a külföldiek részére ügynöki tevékenységet végezhessen. Fontos szabály, és a gazdaság szereplői számára egyértelművé teszi, hogy a külföldi vállalkozás és a fióktelep egyetemleges és korlátlan felelősséggel tartozik a fióktelep tevékenységéből keletkezett tartozásokért. Azt gondolom, súlyos adósságot rendezünk ezzel.
Összefoglalva: a költségvetési és pénzügyi bizottság fontosnak tartja az előttünk fekvő törvényjavaslatot, amely alapvetően jogharmonizációs célú. Nagyon fontos elem, hogy egyszerűbben, európai módon tudjanak a vállalkozások működni Magyarországon.
Tisztelt Képviselőtársaim! A költségvetési és pénzügyi bizottság egyhangúlag, ellenszavazat és tartózkodás nélkül támogatta e törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságát.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me