DEMETER ERVIN

Full text search

DEMETER ERVIN
DEMETER ERVIN, a nemzetbiztonsági bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Házszabálynak nemcsak jó, hanem nagyon szükséges lehetősége, hogy megengedi a kisebbségben lévő képviselőknek is, hogy a plenáris ülésen elmondják a véleményüket, hiszen előfordulhat olyan szituáció, hogy az úgymond többségi véleményt elmondó képviselő azt a téves látszatot kelti… - minthogy ő a bizottság üléséről számol be, ez nem minden esetben vagy így, és nem volt így az előbbi megszólaló esetében sem. A nemzetbiztonsági bizottság ülésén a kormánypárti képviselők közel nem fordítottak annyi időt hozzászólásra, mint amennyit Tóth Károly képviselőtársam ez ügyben megtett.
Ami a bizottsági tárgyalást illeti - hiszen vita nem nagyon zajlott -: a nemzetbiztonsági bizottság, a főbizottság az elsődleges bizottságként kijelölt szervezet, testület, amely hivatott volt megvitatni a szolgálati és államtitokról szóló törvényt. Nekem az a tisztem, hogy a létszám szerint kisebbségben lévőknek a véleményét mondjam el. Ezek a vélemények a bizottság ülésén elhangzott véleményt tükrözik. Hasonló volt a helyzet, mint amit a honvédelmi bizottság előadójától hallottunk, aki azt mondta, hogy vita nem zajlott a honvédelmi bizottság ülésén. A nemzetbiztonsági bizottság ülésén sem zajlott érdemi vita a kormánypárti és az ellenzéki képviselők között, kimerült abban, hogy az ellenzéki képviselők elmondták álláspontjukat. (Tóth Károly: Ez nem igaz.)
A nemzetbiztonsági bizottság a törvényjavaslat tárgyalásakor azt vizsgálta, hogy a szabályozás alkalmas-e a kívánt cél elérésére. Mi is a cél előttünk? A cél mindenféleképpen az kell legyen, hogy az előttünk fekvő javaslat nyújtson megfelelő jogszabályi védelmet a minősített információknak. Ha főcsoportokat tekintünk, kétféle információról tudunk beszélni: védett nemzeti információkról és a szövetségi rendszer védett információiról, ami szükséges, hogy Magyarországra érkezzen. Itt alapvetően a NATO, illetve az Európai Unió információiról beszélünk. Tehát ennek a törvénynek az a dolga, hogy ezeket a védendő információkat egy egységes rendszerben kezelje.
Ez a szándék, ennek a törvénynek a megalkotása természetesen megjelenik a kormány jogalkotási programjában is, a tavaszi ülésszakra benyújtott kormány-jogalkotási programban. Emlékeim szerint az szerepel benne, hogy egy közepes terjedelmű szabályozásról van szó, és februári benyújtással kerül a Ház elé. Nos, nemcsak késedelmesen került ez benyújtásra, hanem a közepes terjedelmű szabályozás, ami nyilván azt a célt volt hivatott megjeleníteni, hogy egy egységes rendszerben kezelje a védett információkat - ennek nem tesz eleget. Erre szokták mondani tipikusan, hogy vajúdtak a hegyek, és egeret szültek. Ez a jogszabály nem teszi meg azt, ami a nemzeti védett információk kezelési rendszerét szolgálja.
Az európai uniós információknak kialakult védelmi rendszere van, a NATO-tól átvett védelmi rendszer, tehát az egész védelmi mechanizmust és szabályozást - amit a nemzeti információk esetében egy kormányrendelettel szükséges szabályozni - a NATO- és az európai uniós információknál maguk a szervezetek végzik el, tehát ezzel különösebb baja nem volt a jogalkotónak. A jelenleg hatályos törvény 1995-ös, mint ahogy az előterjesztő említette. Ez azért lényeges, mert az azóta eltelt nyolc év az információkezelés, -áramlás szempontjából döntő változást jelentett a világban, rendkívüli módon megváltoztak az információ tárolásának és továbbításának eszközei; elég, ha arról beszélek, hogy a papír alapúról egy jelentős áttérés van az elektronikus adathordozók irányába. A törvény erről gyakorlatilag tudomást sem vesz.
Összefoglalva: a bizottsági ülésen az volt az ellenzéki képviselők véleménye, azzal a szándékkal egyetértünk, hogy ahhoz, hogy az európai uniós védett információt Magyarország kezelni tudja, meg kell alkotnunk a jogi feltételrendszert. Azonban a feladat ennél sokkal szélesebb: ugyanezt meg kell oldani a nemzeti információk védelme területén is, ezt egy egységes rendszerbe foglalva. Tekintettel arra, hogy a törvényjavaslat ezt az alapvető feladatot nem végzi el, az általános vitára nem alkalmas. Köszönöm a tisztelt figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)
(15.30)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me