BALOGH JÓZSEF

Full text search

BALOGH JÓZSEF
BALOGH JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Csak üdvözölni lehet azt, hogy a kormány, átlátva a kedvezőtlen térségben gazdálkodó mezőgazdasági termelők szorult helyzetét, segítségükre siet azzal, hogy a 46/2003. (IV. 3.) kormányrendelet megalkotásával a mezőgazdasági termelők eladósodásának csökkentése, a regionális válságok okozta piacvesztés, az évek óta ismétlődő elemi károk, az agrárolló folyamatos nyílása miatti feszültségek mérséklése, a mezőgazdasági foglalkoztatottsági szint fenntartása érdekében az éven túli lejáratú hitelek részbeni csökkentését célzó kedvezőtlen térségi hitelkonstrukciót hirdetett meg. De még meg sem száradt a tinta az április hónapban aláírt kormányhatározaton, hibái máris kiütköztek, és egyik rendelkezése határozottan visszatetszést keltett az érintettek körében.
A kormányrendelet 4. § (2) bekezdése szerint csak azok az igénylők nyújthatnak be pályázatot, akiknek a (2) bekezdés b) pontja szerinti hitelállománya eléri a 2 millió forintot. Ez a korlátozás diszkrimináló, és kizárja azokat a mezőgazdasági termelőket, akik ennél kisebb összegű hitelt, például 1 millió forintot vettek fel. Ezek az emberek őstermelők, családi gazdálkodók, akik mindig is ellátták az országot jó minőségű zöldségfélékkel, gyümölccsel, gondosan fölnevelt állatok húsával.
Választókörzetemből kétségbeesett hangvételű leveleket kaptam olyan, a földjükből megélni próbáló gazdáktól, akik csak 1 millió forintnyi kölcsönt vettek fel, de az utóbbi három évben alig volt valami termésük, és minden tartalékuk elfogyásával törlesztési nehézségeik támadtak. A földet pedig továbbra is művelni kell, akár van terméseredmény, akár nincs. Ezek a gazdák mindig is művelték a földjeiket, és ezután is meg fogják művelni, függetlenül a természeti adottságoktól és a piaci viszonyoktól.
(20.40)
Tisztelt Miniszter Úr! Az eladósodott mezőgazdasági termelőknek adott esetben az egymilliós tartozás visszafizetése is okozhat olyan gondokat, mint a magasabb kölcsönt igénylőknek például 15 millió forint visszafizetése.
A támogatási programban való részvételnek amúgy is sok feltétele van, és méltánytalan, hogy még a hitelállomány összegének meghatározása is útját állja annak, hogy a gazdálkodók problémája kedvező megoldást nyerjen. Semmi sem indokolja ezt a gazdálkodói körökben méltán felháborodást keltő diszkriminációt, mert ez ellentmond a kormány fennhangon hirdetett szlogenjének, miszerint a mezőgazdaság minden szereplőjére egyformán figyelmet fordítanak.
Kérném az igen tisztelt miniszter urat, sürgősen tájékoztasson arról, hogy mit tesznek a diszkrimináció megszüntetése érdekében, illetve lát-e lehetőséget a kormányrendelet módosítására, ami lehetővé teszi a kétmilliós hitelállomány alatti gazdálkodók problémájának megoldását.
Várom a választ. Köszönöm a megtisztelő figyelmüket. (Taps az ellenzéki képviselők padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me