DR. MARTONOSI GYÖRGY

Full text search

DR. MARTONOSI GYÖRGY
DR. MARTONOSI GYÖRGY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A mai napon már egy interpelláció keretében szóba került itt a Házban az agrárágazat nehéz helyzete, én ezen belül szeretnék a sertéspiac nehéz helyzetével külön is foglalkozni. És hogy mennyire fontos ez a kérdés nekünk, vidéken élő képviselők számára, azt az is jelzi, hogy most egy napon ez a kérdés kétszer is napirendre kerülhet.
Az elmúlt hetekben, az elmúlt hónapokban szinte mindennap, minden parlamenti napon beszéltünk erről a kérdésről, jómagam is többször intéztem már kérdést, illetve váltottam levelet a miniszter úrral erről a sertéságazati problémáról. Azt látni kell, és ma már ezt a miniszter úr sem vitatja, hogy olyan mély válságba került a sertéságazat, amelyre azonnali kormányzati intézkedések szükségesek. Az elmúlt hetek tapasztalatai azt is bebizonyították számunkra, hogy azok az intézkedések, amelyeket az elmúlt 8 hónapban, 10 hónapban a kormány ez ügyben megtett, nem voltak elegendőek.
Azt hiszem, mindenki számára közismert - és ez már az idei évet érinti -, hogy a húsipar 2003. január 1-jével meghirdette felvásárlási árait, és ezeket a felvásárlási árakat már január hónap folyamán csökkentették. Oly módon csökkentették, hogy a Vágóállat és Hús Terméktanács feldolgozói és termelői köre között egy megállapodásnak kellett születnie, amely megállapodás alapján egy garantált ár lépett érvénybe. Ez az ár 2003. április 30-áig volt érvényben. Közben természetesen történtek beavatkozások az agrártárca részéről is, de a probléma gyökerét nem sikerült kezelni. A piacon megmaradt a túlkínálat, és most egyes felmérések szerint ez a túlkínálat 240-250 ezer sertést jelent.
A tenyésztők kiszolgáltatott helyzetben vannak, épp a túlkínálat következtében, és ezt a kiszolgáltatott helyzetet még egyes feldolgozók magatartása is nehezíti. Mire gondolok? Például Csongrád megyében a Pick-csoport egy olyan monopolhelyzetben van, amely monopolhelyzetével az elmúlt időszakban úgy tűnt, vissza fog élni. Arról van szó, hogy termelők jelezték számunkra: a Pick május 1-jétől azoktól a tenyésztőktől vásárolja fel a sertéseket, akik a legalacsonyabb árat ajánlják.
Tisztelt Miniszter Úr! Egy év múlva Magyarország az Európai Unió tagja lesz. Számunkra, a vidéken élő képviselők és a vidéken élő lakosság számára rendkívül fontos, hogy a sertéságazatból megélni próbálók ne maradjanak ki az uniós csatlakozásból, illetve az uniós csatlakozásnak ne legyenek a vesztesei.
(15.10)
Ehhez kormányzati beavatkozásra van szükség.
Ezért kérdezem tehát a miniszter urat: tervezi-e a sertésre minimumár meghirdetését az agrártárca? Mikor és milyen eszközökkel kívánja végre megkezdeni a már említett piaci zavarokat okozó többletsertés kivonását az ágazatból? És harmadikként: számíthatnak-e valamilyen garanciára a sertéstartók, vagy bele kell törődniük abba, hogy tönkremennek?
Várom megtisztelő válaszát, miniszter úr. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me