GUSZTOS PÉTER

Full text search

GUSZTOS PÉTER
GUSZTOS PÉTER (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Valamennyi embernek, legyen liberális vagy más meggyőződésű, fontos, hogy dönthessen saját sorsa felől. Ezért kell foglalkoznia a politikának az eutanázia kérdésével. Az Alkotmánybíróság a napokban döntött egy, az eutanáziával kapcsolatos, tíz éve függésben lévő beadványról. A bírák döntése szerint az eutanáziával kapcsolatos hazai szabályozás nem alkotmányellenes. Ez nem jelenti azt, hogy ez a szabályozás jó is lenne.
Az Országgyűlés 1997-ben alkotta az életfenntartó kezelés elutasításáról szóló törvényt. A jogszabály szerint a gyógyíthatatlan betegeknek bizonyos metódusok betartása mellett joguk van visszautasítani a kezelést, amely felesleges fájdalmat okozva még egy ideig életben tartaná őket, mert az értelmetlen szenvedés megfosztaná őket emberi méltóságuktól. A Magyar Köztársaságban tehát a passzív eutanázia elvileg engedélyezett.
Az Alkotmánybíróság továbbá kimondta, a parlamentnek nem kell újraszabályoznia a kérdést. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lehetne újraszabályozni ezt a kérdést. A törvény nem jó, mert nagyon szűk keretet szab a beteg döntési szabadságának, és szükségtelenül hosszú procedúrának veti alá. Egy háromtagú orvosi bizottság vizsgálata után ugyanis a betegnek okiratba kell foglaltatnia nyilatkozatát, majd három nappal később az írásos nyilatkozatot két tanú előtt kell megerősítenie. Ezután az orvosnak még meg kell próbálnia rábeszélni a beteget arra, hogy mégis vegye igénybe az életfenntartó kezeléseket, hosszabbítsa meg iszonyú szenvedését.
A komplikált szabályozáson túl az is kétséges, hogy a betegek tudnak-e élni e jogukkal. A Társaság a Szabadságjogokért nevű szervezet vezetője szerint a legtöbb kórházban nem is hallottak erről a lehetőségről. Az ügyben az általános ombudsman helyettese vizsgálatot indított. Úgy vélem, hogy a törvénynek a gyógyíthatatlan betegek helyzetét nem szabad súlyosbítani azzal, hogy nehéz döntésüket meghozva még egy hosszadalmas procedúrát is végig kelljen járniuk a méltó halálig. Ebben az értelemben a hazai szabályozás szükségtelenül és aránytalanul korlátozza az élet méltó befejezésére irányuló önrendelkezési jogot, ezáltal kiüresíti annak valódi tartalmát.
A jogszabály módosítása segíthetne, hogy az emberek önállóan, szabadon dönthessenek saját életük és haláluk felől. Ennek érdekében az SZDSZ elnöke felkérte a kormányt, hogy dolgozzon ki és mihamarabb terjesszen a parlament elé egy életszerűbb, az emberi méltóságot jobban figyelembe vevő, liberálisabb eutanáziatörvényt.
Mindezek alapján a következő kérdéseket szeretném feltenni miniszter úrnak. Hogyan kívánja a tárca érvényesíteni a betegek emberi méltósághoz való jogát, s mit kíván tenni annak érdekében, hogy a halálba készülő embereknek ne kelljen még a bürokráciával is megküzdeniük?
Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me