DR. LAMPERTH MÓNIKA

Full text search

DR. LAMPERTH MÓNIKA
DR. LAMPERTH MÓNIKA belügyminiszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Egyetértek azzal a felvetéssel, amit Kuncze Gábor frakcióvezető úr elmondott itt az Országgyűlésben, hogy a tegnapi nap tanulságából az a legsajnálatosabb, hogy Magyarországon ma vannak olyanok, akik úgy gondolják, hogy a szólásszabadság gyakorlását, annak megnyilvánulását valamilyen módon nekik jogukban áll megakadályozni.
(14.00)
A saját politikai kultúrájuk, a saját értékrendjük és az erről vallott felfogásuk ilyen következményekkel jár, mint ami tegnap a Vörösmarty téren kialakult. Ez annál is inkább így van, tisztelt képviselőtársaim, mert a Kendermag Egyesület április 14-én jelentette be, hogy demonstrációt kíván tartani, ahol el akarják mondani a véleményüket; ezt követően, április 29-én, ugyancsak a Vörösmarty térre, a Szabad Magyarországért Mozgalom nevében tettek hasonló bejelentést; illetve április 22-én Horváth Éva jelentette be egy harmadik szervezet nevében, hogy ugyancsak a Vörösmarty téren kívánja a drogtörvény liberalizálásának szándékáról szóló véleménynyilvánítását saját maga is, ezer fő részvételével, csendes demonstráció formájában megtenni.
Szeretném emlékeztetni önöket arra, a gyülekezési törvény ilyen esetben a rendőrségnek azt engedi mérlegelni, hogy ha népképviseleti szervek vagy bíróságok zavartalan működését súlyosan veszélyezteti a bejelentett demonstráció, illetőleg ez a közlekedés rendjének aránytalan sérelmével jár, nos, ilyen esetben a rendezvény adott helyszínen vagy időben való megtartását a rendőrség megtilthatja. Egyébként a gyülekezési jog szerint a rendőrségnek engedélyezési jogosítványa nincsen.
Tekintettel arra, hogy ugyanarra a helyszínre több bejelentés érkezett, az ilyenkor egyébként kötelező eljárás szerint az érintett szervek és a BRFK képviselői egyeztetést tartottak. Valamennyi bejelentő és az érintett szerv egyeztettek arról és megegyeztek arra vonatkozóan, hogy a demonstráció zavartalan megtartása érdekében a tér mértani középvonala mentén kétsoros kordonrács kerül felállításra, amely egy biztonsági sáv létesítésével megosztja a teret. (Folyamatos zaj a Fidesz padsoraiból.) Szeretném hangsúlyozni, hogy valamennyi érintett szervezet, amelyik a demonstrációt bejelentette, ezt ismerte, tudomásul vette, és ezt aláírásával igazolta. Azonban az ezt követő időszakban, amikor elindult a gyülekezés, a rendőrök érzékelték, tapasztalták azt, hogy a tér egyik oldaláról az ellendemonstrálók, akik készültek megzavarni a másik demonstrációt, folyamatosan átszivárogtak a másik oldalra, és már régen nem arról szólt a történet, hogy ki hogyan tudja a véleményét a nyilvánosság előtt elmondani, hanem az ott kialakult helyzetben egyértelművé vált, hogy provokatív magatartással az egyik rendezvény a meghiúsulás felé tart.
Szeretném önöket tájékoztatni arról, hogy a gyülekezési törvény szerint valamennyi rendezvény biztosítása a szervezők feladata, azonban ha olyan helyzet alakul ki, és ezt is a törvény mondja ki, hogy ez lehetetlenné válik, akkor a szervezők kérhetik a rendőrség közreműködését. A tegnapi napon is arra került sor, hogy a rendőrség kénytelen volt ezt saját maga kezdeményezni, hogy ennél súlyosabb helyzet ne alakuljon ki, így a rendezvény gyakorlatilag megszakadt, és az ottani demonstrációnak, ha úgy tetszik, véget kellett vetni.
Szeretném kifejezni abbéli sajnálkozásomat, hogy Magyarországon ma a szólásszabadság gyakorlásának a kultúrája ilyen módon alakult. Nem félek kimondani: szégyelljék magukat azok, akik provokációval megakadályozták, hogy valaki a véleményét a gyülekezési jogban foglalt jogok alapján a (Közbeszólások a Fidesz padsoraiból, többek között: Éljen az alkotmány!) nyilvánosság előtt, úgy, ahogy ezt egy szabad demokráciában szokás, elmondhassa. (Taps az MSZP padsoraiból.) Valamennyiünk számára van tanulság, tisztelt hölgyeim és uraim, és én őszintén remélem, hogy a patkó másik oldalán ülők, akik (Az elnök megkocogtatja a csengőt.) most bekiabálnak, hajlandók lesznek egyszer végre végiggondolni, mit is jelent az, hogy demokráciában, gyülekezési jog alapján, szólásszabadságot gyakorolnak személyek és civil szervezetek.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban. - Közbeszólások a Fidesz padsoraiból: Loppert Dániel!)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me