POKORNI ZOLTÁN

Full text search

POKORNI ZOLTÁN
POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Miniszter Úr! Miniszterelnök Úr! Van-e tanulsága a tegnap történteknek? A XIX. századi klasszikus szabadelvű megfogalmazás szerint mindent szabad, ami másnak nem árt. Ezeket a gondolatokat hallottuk némely nyilatkozótól tegnap is. De érdemes végiggondolni, hogy ez vajon csak az érintettre vonatkozik-e. Vagy szükséges megnézni azt is, hogy ártalmat, kárt szenvedhet-e egy közösség, társadalmi értékrend, netán egy összefogó kultúra is és ilyen módon a felnövekvő fiatalok, a gyerekeink is.
Példát, magatartásmintát is közvetítenek ezek az ügyek, még ha valaki úgy is gondolja, hogy ő a maga részéről csak magának árt, ehhez senkinek semmi köze. Talán megvan annak az oka, hogy Magyarországon is korlátozzuk a dohányzást, az alkoholhoz való hozzáférést. Tudom, tisztában vagyok azzal, hogy a 800 ezer alkoholbeteg, a cirrhosisban elpusztult több tízezer ember sokkal nagyobb probléma ma még, mint az alig százezres kábítószeres réteg. De itt, a parlamentben közösen döntöttünk arról, hogy ne legyenek közterületen alkohol-, illetve dohányreklámok, mert korlátozni akarjuk ezt, bár ők is nyilván csak maguknak ártanak, így hát miért ne szabadna ezt akár reklámozni is.
Sok vélemény lehet, akár ebben a kérdésben is, egy szabad országban. Budapesten felvonulnak tüntetők, akik a melegek jogaiért, a leszbikusok jogaiért tüntetnek. Kereskedelmi televíziók hoznak létre műsorokat a nem kevésbé problémás kukkolás ösztönére építkezve. És lehet a kábítószerről is nyilván vitatkozni.
Mi az oka annak, hogy ilyen indulatok csaptak fel a kábítószer kapcsán tegnap délután Magyarországon? (Horn Gábor: A polgári körök!) Nyilván nem helyes, képviselőtársam… (Horn Gábor: Ez az oka!) Képviselőtársam, engedje meg (Horn Gábor: Megengedem!), hogy elmondjam, amit gondolok! (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Ideges vagy? - Az elnök csenget.) Köszönöm, megtisztel a figyelmével. Nem helyes, ha az egyik oldal akasztófát lóbál, kötelet emleget. Nem helyes, ha a másik oldal fasisztázik. Nem helyes, ha az egyik parlamenti párt összeesküvés-elméletet emlegetve minden mögött az SZDSZ-t látja. De az sem helyes nyilván, ha az SZDSZ elnöke úgy nyilatkozik, hogy az MDF képtelen elviselni, hogy más vélemény is létezik az országban, mint az övé. Egyikőnk sem lesz büszke erre a délutánra.
Mi az oka ennek? Mi az oka annak, hogy az emberek ilyen indulattal viseltettek? Az egyik ok nyilván az, hogy mindenki keresi a maga igazát. Mindenki a gyerekeit félti, az ifjúságot félti. A kendermagosok azt gondolják, hogy a szigorú törvényi szabályozás az ő gyereküket, aki esetleg él a droggal, börtönbe juttatja. Az ellentüntetők pedig úgy gondolják, hogy a túl laza törvényi szabályozás az ő gyerekük kockázatát növeli, mert olyan is megkínálhatja őket droggal, olyan helyen is, iskolában, ahol eddig nem volt rá módja. Ez az egyik ok.
A másik ok, miniszterelnök úr, az, hogy az emberek e tekintetben nem érzik egyértelműnek és nem érzik őszintének a kormány álláspontját. Hallottam Bárándy miniszter úr szavait, múltkor is, hogy ő személy szerint ezt nem támogatja. De olvastam a nyilatkozatát, ahol például követendő politikának nevezi az ilyen szempontból liberálisabb országok szabályozását. Emlékszem arra, hogy '98 novemberében volt miniszterek biztatták az általunk megvalósított szabályozás elleni tüntetőket - ma az ön kormányának államtitkárai. Azt látják az emberek, hogy kormánypárti képviselők vesznek részt ezen a tüntetésen; államtitkár vesz részt rajta.
(13.50)
Talán nem helyes, ha ezt a kormány pusztán egy szóvivői közléssel kívánja lezárni, hogy momentán nincs napirenden ez a kérdés. Ez egy komoly ügy, mi partnerek vagyunk ennek a kellő komolysággal való feloldásában, de ehhez az kell, hogy önök világosan és egyértelműen beszéljenek, többek között nem ártana, ha a miniszterelnök is kinyilvánítaná a véleményét.
Köszönöm. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me