SZIJJÁRTÓ PÉTER

Full text search

SZIJJÁRTÓ PÉTER
SZIJJÁRTÓ PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Államtitkár Úr! A világméretű doppingellenes küzdelem jegyében 2003 márciusának elején Koppenhágában tartotta világkonferenciáját a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség. A rendezvényt azzal a céllal hívták össze, hogy többéves előkészület után valamennyi sportágra és sportolóra egyformán érvényes doppingszabályzatot fogadjanak el.
Az egységes doppingkódex mérföldkövet jelenthet a tiltott szerek elleni küzdelemben, mert a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a nemzetközi sportági szakszövetségek és a nemzeti kormányzati szervek végre azonos elvek szerint harcolhatnak a sport tisztaságáért és a sportolók egészségéért. A kódexet ellenzők kemény szankciókra számíthatnak, és megeshet, hogy az aláírást elmulasztó vagy megtagadó országok nem rendezhetnek világversenyeket, sőt a NOB elnökének nyilatkozata szerint az olyan nemzetek jelentkezését az olimpiákra, amelyek kormányai nem tartják magukra nézve kötelezőnek a kódex előírásait, egyszerűen nem veszik majd figyelembe.
A konferencián részt vevő országok zöme természetesen a helyszínen alá is írta a kódexet. A magyar delegáció élén ön Koppenhágában tartózkodott, azonban nem írta alá a megállapodást, arra hivatkozva, hogy még nem sikerült áttanulmányozni a már több mint fél éve előkészítés alatt álló dokumentumot.
Tisztelt Államtitkár Úr! Mindezek alapján a következőket kérdezem öntől: miért nem írta alá a magyar kormány nevében a helyszínen a doppingellenes kódexet? Miért veszélyezteti ezáltal a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium a magyar sportolók esetleges olimpiai szereplését? És ha megengedi, államtitkár úr, megkérdezném azt is, megtörtént-e már azóta az aláírás, vagy mikor tervezi azt megtenni a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium.
Várom megtisztelő válaszát. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me