BAKONYI TIBOR

Full text search

BAKONYI TIBOR
BAKONYI TIBOR, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A mintegy 40 évig tartó állami biztosítási monopólium megszüntetésére hazánkban 1986-ban került sor, és ezzel egy időben kezdődött meg a szektor piacgazdasághoz igazodó közjogi szabályainak a kialakítása is; többek között az állami felügyelet létrehozása és a fogyasztót, a biztosítottat védő normák kodifikálása. Bár akkoriban még nem jöhetett szóba az Európai Unióhoz való csatlakozásunk gondolata, a hazai jogalkotás már akkor is arra törekedett, hogy a magyar biztosítási intézményrendszer működésének alapvető szabályait a kontinens gyakorlatához igazítsa, hiszen a biztosítási üzem addig is számtalan szállal kapcsolódott a nemzetközi, elsősorban európai piachoz.
A kormányrendeleti szinten kialakított szabályok a gyors és biztonságos piacépítést szolgálták, ugyanakkor szem előtt tartották a biztosítottak, az ügyfelek érdekeit is. A befektetési és adójogszabályok is preferálták a biztosítási infrastruktúra gyors ütemű kiépítését. A kedvező jogi környezet miatt az intézményrendszer gyorsan fejlődött, a két állami biztosító részvénytársasággá alakult, megkezdődött a privatizáció, és közben új biztosítók is megkezdték működésüket. Karakteresen megjelent a piacon a külföldi tőke, a legtekintélyesebb és legmegbízhatóbb szakmai befektetőkön keresztül. A biztosítási szektor úgynevezett csendes konszolidálása, ellentétben más pénzügyi szolgáltatói területekkel, nem igényelt költségvetési forrásokat. A piaci termékkínálat nagyságrendekkel nőtt, az iparág az egyik legjelentősebb intézményi befektetővé, közteherviselővé és foglalkoztatást élénkítő tényezővé vált.
A rendszerváltozást követően már reálissá válhatott hazánk csatlakozása az Európai Közösséghez. Ez új feladat elé állította a törvényhozást is, és sürgetővé vált a biztosítási tevékenységről szóló jogszabályi rendelkezések törvényi szintre emelése is. A háború utáni első magyar biztosítási törvényt az Országgyűlés többéves előkészítés után, 1995-ben fogadta el, az akkori parlamenti pártok teljes konszenzusával. Ez a jogalkotási folyamat már kifejezetten figyelemmel volt a feltétlen érvényesülést kívánó EU-normák átvételére, például az alaptőke reális szintre történő csökkentése, a biztosítási ágak kettéválasztása, befektetési lehetőségek bővítése s a többi.
Ez a körültekintő döntés hamarosan lépéselőnnyé vált a magyar biztosításügy számára, és az 1995-ben megalkotott, illetőleg 1996-ban hatályba lépő törvény jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a hazai biztosítási piacot évek óta a kontinens legdinamikusabban fejlődő piacai között tartják számon. A hatálybalépés óta többször került sor a biztosítási törvény módosítására, amelyet más nemzetközi szervezetekhez, az OECD-hez való kapcsolódásunk, az összevont felügyeleti rendszer hazai meghonosodása, a pénzügyi szolgáltató szervezetek szabályai közötti harmónia, illetőleg az EU-csatlakozás realitássá válása tett indokolttá.
A tisztelt Ház elé kerülő mostani törvényjavaslatnak is elsődleges célja, hogy az Európai Unió valamennyi feltétlen érvényesülést kívánó szabályát a magyar biztosítási közjogba véglegesen beépítse. Az előterjesztő helyesen döntött, amikor a még szükséges módosítások átvezetése helyett az egész joganyag kodifikálásra, egységes, áttekinthető szerkezetbe való foglalására tett javaslatot. A jogszabály előkészítése - egybehangzó vélemények szerint - példaszerű módon történt, és a tervezett intézkedések, szabályok szakmai konszenzus mellett jöttek létre, ami garanciát jelent a hazai biztosításügy pozícióinak erősítésére immár a nemzetközi piacokon is.
A javaslat az EU-csatlakozás időpontját jelöli meg a törvény hatálybalépéseként, s ez szükségessé teszi, hogy a jogalkotó definiálja azokat az új fogalmakat, amelyek a jövőben azonos értelműek lesznek az Unió egész területén. Valóban leomlanak a határok az EU-n belül, és a jövőben az Európai Unió tagállamaiban székhellyel rendelkező biztosítók Magyarországon is végezhetnek biztosítási tevékenységet, akár fióktelep bürokráciamentes létesítésével, akár határokon átnyúló szolgáltatások formájában.
Mindez természetesen fordítva is igaz, a magyarországi biztosítókat is megilleti ez a lehetőség.
(0.00)
Mindez persze azt is jelenti, hogy a magyar állampolgárok, illetve a vállalkozók EU-tagállambeli biztosítóval is köthetnek biztosítási szerződést, és a magyar biztosító is szerezhet ügyfeleket az Unió területéről. Ez jelentős kihívás a hazai biztosításügy számára, ezért jogos az az elvárás, hogy a most kialakítandó szabályok ne legyenek szigorúbbak az európai ajánlásoknál, mert ez óhatatlanul versenyhátrányba hozhatja a hazai biztosítókat. Hiszen úgy is fogalmazhatnánk, hogy egy magyar biztosítótársaságnak a jövőben nemcsak 30 hazai biztosítóval kell versenyeznie, hanem ötezer európaival.
Sokan attól tartanak, hogy a csatlakozás után a hazai biztosítási díjak is európaiak lesznek, ami jelentős díjemelést jelentene a biztosítási védelmet keresők számára. Úgy gondolom, hogy ettől nem kell tartani. A hazai biztosítók jól tudják, hogy pozícióikat csak akkor tudják megtartani, ha mind szolgáltatásaik, mind díjaik versenyképesek maradnak ezen a sajátos piacon.
A biztosítási üzem nagyon költségérzékeny, ezért a jogalkotás során is arra kell törekedni, hogy a megalkotandó jogszabályok a biztosítók és végső soron az ügyfelek számára indokolatlan többletköltségeket ne okozzanak. A hazai biztosítási piac már jelzett és a kontinensen is elismerésre méltó növekedése az utóbbi időben dinamikus értékesítési politikával párosult, ami néha ellentmondásba került a hazai biztosítási kultúra színvonalával. Ezért a javaslat elsődleges feladatának tekinti az ügyfelek előzetes tájékoztatása garanciális normáinak erősítését, valamint a biztosításközvetítők regisztrációjának és szakmai felkészültségének törvényi szintű szabályozását. Ugyanakkor célszerű, ha a magyar jogalkotás - hasonlóan az EU-normákhoz - a biztosítási ügynököt kiveszi a kereskedelmi ügynökökre vonatkozó törvény egyes rendelkezéseinek a hatálya alól.
Hazánkban jelenleg mintegy 12 millió biztosítási szerződés van hatályban. Leegyszerűsítve: minden állampolgárra több mint egy biztosítás jut. Ebből következik, hogy a biztosítási ipar az egyik legnagyobb adatkezelő szervezet Magyarországon, így különösen a magánszemélyek információs önrendelkezési jogának védelme elsődleges feladat. A javaslat korszerű módon újraszabályozza ezeket a speciális adatvédelmi normákat. Álláspontunk szerint a biztosítói adatkezelés célhoz kötöttségét például az úgynevezett igényfelmérés vonatkozásában még a mostani jogalkotási stádiumban is szükséges felülvizsgálni. Ugyanakkor az információs önrendelkezési jogot korlátozni indokolt olyan esetekben, amikor a célhoz kötött adatkezelés a veszélyközösség érdekeit és a biztosítási csalások megelőzését szolgálja.
A javaslat az EU-harmonizációban is előre mutat. Már most megjelennek benne a Közösség legújabb generációs irányelveinek alapintézményei, például a 4. számú gépjármű-biztosítási direktíva kapcsán. Ez többek között arra ad lehetőséget, hogy az EU-tagországban kárt szenvedett magyar állampolgár Magyarországon érvényesíthesse kárigényét a külföldi károkozó, illetve annak felelősségbiztosítója ellen, a törvény alapján kialakítandó intézményrendszer segítségével.
A biztosítási szektorban különösen nagy jelentősége van a tartalékok kezelésének és befektetésének, s nemkülönben ezek garanciáinak. A javaslat szerint bővül azoknak az eszközöknek a köre, ahová a biztosítók befektethetnek, bár a prognózis szerint jó ideig továbbra is állampapírokba való befektetés lesz az uralkodó.
A tervezet átvette azt az európai gyakorlatot is, hogy a korlátozások, illetve a szabályok csak biztonságtechnikai tartalékokra vonatkoznak, a biztonsági tőke befektetése nem korlátozott.
Még a legliberálisabb gazdaságokban is igen szigorú az állami felügyelet a pénzügyi szektor felett. Ennek szükségességét a szakma sem vitatja. A hazai Állami Biztosításfelügyeletnek, majd jogutódjának, az összevont Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének jelentős szerepe volt abban, hogy Magyarországon egy megbízható tulajdonosi hátterű, biztonságosan és zavarmentesen működő biztosítási piac alakulhatott ki. A javaslat átfogó módon kodifikálja a felügyeletre vonatkozó szabályokat az EU-direktívák, a hazai tapasztalatok és a nemzeti sajátosságok figyelembevételével.
Végezetül: biztos vagyok benne, hogy az új biztosítási törvénynek a hatálybalépés előtt egy évvel történő elfogadása elegendő időt ad a teljes felkészülésre és a csatlakozás zökkenőmentességére. A magyar gazdaság jelentős szektoráról van szó, ezért kívánatosnak tűnik az is, hogy a nagy szakmai körültekintéssel előkészített javaslatot a Ház minél nagyobb támogatással fogadja el.
Köszönöm szíves figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me