GŐGÖS ZOLTÁN

Full text search

GŐGÖS ZOLTÁN
GŐGÖS ZOLTÁN, a költségvetési és pénzügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A költségvetési bizottság április 29-én tárgyalta a biztosítókról és a biztosítási tevékenységről szóló törvényjavaslatot, és azt egy tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak tartotta.
A törvény bizottsági vitája alapján megállapíthatjuk, hogy jó esély van a konszenzussal történő elfogadására. Valamennyi frakció annak adott hangot, hogy az 1995-ben elfogadott első biztosítási törvény példáját követve ez a jogszabály is széles körű szakmai vita, többfordulós egyeztetés után, a szakma teljes körű támogatásával került a parlament elé. Természetesen, mint minden ilyen terjedelmű jogszabály, adhat okot kérdések felvetésére, amelyeket az ellenzék részéről Mádi László képviselőtársunk tett fel a bizottsági ülésen. A kérdések elsősorban azokra a garanciákra vonatkoztak, amelyek a fogyasztó jogait védik, ezen a szinte valamennyi magyar állampolgárt érintő piacon.
Abban teljes konszenzus volt, hogy mindent meg kell tenni a törvény előkészítésénél, hogy a szerződések minden olyan információt tartalmazzanak, amelyek az emberek teljes körű tájékoztatásához szükségesek, amelyek segítségével elkerülhetők az utólagos viták az ügyfelek és a biztosítók között.
A kérdésekre adott előterjesztői válaszokból kiderült, hogy a beépített garanciák és információszolgáltatási kötelességek kellő védelmet jelentenek a fogyasztók számára. Ezek közül néhányat megemlítenék. Az ügyfél a szerződéstől 30 napon belül elállhat, ez egy új elem, kifejezetten a fogyasztók védelmében került a törvénybe. A biztosító, illetve a közvetítő köteles a törvény értelmében az ügyfelet tájékoztatni, hogy a kár megtérítését milyen kockázatok zárják ki. A törvény meghatározza, hogy az írásos tájékoztatónak, illetve a szerződésnek mit kell minimálisan tartalmaznia, és ez igaz a termékismertetőkre is.
Mindenképpen pozitív az a megoldás, hogy ilyen horderejű jogszabály nem a régi átdolgozásával, hanem egy teljesen új törvény megalkotásával készül. Ezt az is indokolta, hogy az uniós jogharmonizáció, valamint a szövegszerű módosítások a törvény több mint 30 százalékát érintették volna. A jogharmonizáció és az egységes piac szellemében a javaslat alapján a törvény hatálya és a törvény fogalmai módosulnak. Ilyenek például a kötelezettségvállalás tagállama, a szolgáltatásnyújtás tagállama, vagy egy teljesen új, úgynevezett 4. gépjármű-biztosítási irányelv, amely új intézményeket is bevezet, ezek a kárrendezési megbízott, kártalanítási szervezet, információs központ.
Változik a piaci szereplők helyzete is. A változás nevesíti a biztosításközvetítőket, akiket függő és független kategóriába sorol be. Nagymértékben változnak a biztosító vállalkozásokra vonatkozó befektetési szabályok. A biztosítástechnikai tartalékok, befektetési lehetőségek köre bővül, ugyanakkor a fedezetet képező eszközöknek a tagállam területén kell rendelkezésre állniuk. A biztonsági tőke befektetése pedig nem esik korlátozás alá. Változnak a felügyeleti rendszer szabályai is. A működési engedélyek az Unió egész területén érvényessé válnak, de a felügyeletet a kiállító tagállam hatósága fogja ellátni.
A konszenzusra törekvés szándékát az is bizonyítja, hogy mind a kormányoldal, mind az ellenzék kifejezte azon szándékát, hogy a kisebb módosító javaslatokat közösen fogják benyújtani. Kérem a képviselőtársakat, hogy a törvényjavaslatot a költségvetési bizottság példáját követve támogassák. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me