LENGYEL ZOLTÁN

Full text search

LENGYEL ZOLTÁN
LENGYEL ZOLTÁN, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! A biztosítás mindennapjaink részévé vált. Szolgáltatásai egyre nagyobb teret hódítanak, egyre szélesebb szolgáltatási palettával egyre több helyen ott vannak mindennapi életünkben. A biztosítótársaságok, -szervezetek különféle konstrukciókkal, kecsegtetőbbnél kecsegtetőbb ajánlataikkal bombázzák az embereket. De ugyanúgy ott van életünkben, ha nem is vesszük észre, a buszon, a villamoson vagy a vonaton is. Éppen ezért nagyon lényeges, hogy a jogharmonizáció során az előttünk lévő törvényjavaslat végleges formába öntésekor milyen lehetőséget tudunk biztosítani ennek a hatalmas, üzleti alapon nyugvó piacnak, a piac szereplőinek, a biztosítottnak és a biztosítóknak egyaránt. Meggyőződésem, mindannyiunk közös célja, hogy a biztosítási tevékenység egységes szerkezetű, az igénybe vevő ügyfelek által áttekinthető legyen. Szükséges, hogy kellő információval rendelkezhessenek, valós képet kapjanak a szolgáltatásról és az esetleges kockázatokról.
A törvényjavaslat címéből arra következtethetünk, hogy a teljes biztosítási szektor tevékenységét szabályozza, de hamar kiderül, hogy az egyébként külön törvényben szabályozott társadalombiztosítási tevékenységről szó sem esik benne. Természetesen az üzleti biztosítások szempontjából ez nem lényeges kérdés, de a cím és tartalom összefüggésében volna némi jelentősége. Megkockáztatom, hogy a szabályozás szempontjából az eredeti címet feltételezve elegánsabb lenne, ha a törvényen átvezetésre kerülnének a társadalombiztosítás alrendszerei, esetleg keretszabályozása is.
A törvényjavaslat tartalmazza az irányelv átültetése során szükségessé vált fogalmak magyarázatát. Tartalmilag kibővíti “a biztosítottak érdekeinek védelme” fogalom meghatározását, melyet “az ügyfelek érdekeinek védelme” fogalom alatt vesz át. Meghatározza a biztosítási tevékenység fogalmát, de a korábbi szabályozástól eltérően dogmatikai okokból mellőzi a tevékenység alanyára történő utalást.
A független biztosításközvetítői tevékenység kizárólag a felügyelet engedélyével végezhető. Ez alól kivételt jelent a másik tagállamban székhellyel rendelkező biztosító és biztosításközvetítő, amely az egységes engedély elve alapján fióktelepe útján, illetve határon átnyúló tevékenység keretében a felügyelet engedélyével végezhet biztosítási, illetve közvetítői tevékenységet. Ennek alapján biztosítótevékenységet kizárólagosan biztosító végezhet.
Tekintettel a biztosítási tevékenység speciális jellegére és az EU irányelveire, a biztosító a tevékenységét a szektorális zártság követelményeinek megfelelően kizárólagosan végezheti, így a biztosítási tevékenységen kívül csak azzal összefüggő tevékenységeket folytathat.
A biztosítási termékek sajátosságaira és a különleges fogyasztóvédelmi igényekre tekintettel a törvénytervezet tiltja a piac valamennyi szereplőjének, hogy olyan módszert alkalmazzon, amellyel más személyek terhére ígér különös előnyöket.
(0.10)
A hirdetésre vonatkozó szabályok esetében nagyon szűkszavú korlátozásnak tűnik a fiatalkorúak körében történő tevékenység. Különösen érdekes azért is, mert másik tagállamban bejegyzett biztosító is jogosult lesz hirdetések közzétételére.
A második rész a hazai biztosítási rendszer hagyományait figyelembe véve, részvénytársasági, szövetkezeti és egyesületi formában, illetve harmadik országbeli biztosító fióktelepe formájában teszi lehetővé a biztosítók működését. Továbbra is lehetővé teszi biztosító szövetkezeti formában történő alapítását is, a korábbitól eltérően már tíz taggal is. Egyesületi forma esetén a bírósági nyilvántartásba-vétel előfeltételeként az induló tőke pénzbeli hozzájárulása részének teljes egészében történő befizetését írja elő. Harmadik országbeli biztosító fióktelepe esetén felügyeleti engedély szükséges, és biztosítónak minősül.
A rendszer résztvevői felsorolásakor végigvezeti a törvényjavaslat tevékenységében részt vevők teljes körét és tevékenységét, valamint tevékenységük engedélyeztetésének előírásait. Egzaktul meghatározza azokat a tevékenységeket, melyekhez a felügyelet engedélye szükséges.
A kétlépcsős engedélyezésnek megfelelően biztosító alapításához engedély szükséges. Az Európai Unió irányelveinek megfelelően a biztosító élet- és nem életbiztosítási ág együttes művelésére, kompozit biztosításra - a törvényben meghatározott kivételektől eltekintve - nem alapítható.
A felügyelet a tevékenységi engedélyt biztosítási áganként, azon kívül a biztosító által művelhető biztosítási ágazatonként adja majd ki. A piac biztonsága és az ügyfelek védelme érdekében a harmadik országbeli biztosító tevékenységéhez, az engedélyek megszerzéséhez számos további feltételt ír elő. Összességében elfogadható és fogyasztóvédelmi szempontból is kellően körültekintő az engedélyezés szabályozása.
A biztosítási tevékenység módosítása esetén kérdéses az állományátruházás fogyasztóvédelmi szempontból történő szabályozása. Bár a módszer a biztosítottak érdekeit szolgálja, de végeredményben kiszolgáltatott helyzetbe is hozhatja őket, mivel “az állományátruházáshoz nem szükséges a biztosítottak, a szerződő felek hozzájárulása”. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy jogszabályi vagy szerződésbeli felhatalmazás hiányában is mindössze 30 nap áll a biztosított rendelkezésére, hogy felmondja korábbi szerződését, és számára megfelelő biztosítót keressen.
A biztosító vezető állású személyeit, egyéb vezetőit, valamint alkalmazottait megbízatásuk fennállása alatt, valamint annak megszüntetése után nemcsak a biztosítási titok megtartása kötelezi, hanem az is, hogy a munkakörével összefüggésben birtokába jutott információt vagy adatot nem használhatja fel előny szerzésére vagy hátrány okozására. Korlátozni kívánja a törvény a nemkívánatos érdek-összefonódásokat, amikor rögzíti az összeférhetetlenség szabályait, bejelentési kötelezettségeket ír elő tulajdonosi és egyéb érdekeltségi viszonyok keretében.
A kormánypárti kommunikáció kizárólag arról beszél, hogy erősödni fog a fogyasztóvédelem. A biztosítók pénzügyi, ellenőrzési szabályozása során viszont több esetben tapasztalhatunk olyan könnyítést, ami jó lehet a biztosítók számára, de annál több veszélyt rejt a biztosítottakra nézve. Engedjék meg, hogy kiragadjak egy konkrét példát:
A törvényjavaslatban nem tűnik kellőképpen indokoltnak az összevont alapú felügyeleti körbe történő bevonás alóli mentesítés szabályozása. A javaslat 178 paragrafusa a mentesítésre elvi lehetőséget ad abban az esetben, ha az összevont alapú felügyeleti körbe történő bevonás elhanyagolható jelentőségű, illetve abban az esetben, ha a bevonás félrevezető eredményre vezetne.
Az elhanyagolható jelentőség értelmezésére vonatkozóan a normaszöveg további útmutatást nem tartalmaz. Ennek alapján nem világos, hogy ennek az elbírálása a felügyeleti szerv diszkrecionális hatáskörébe tartozik-e, illetve milyen alacsony szabályozási szinten jelenik meg az erre vonatkozó kritériumrendszer.
A félrevezető eredmény értelmezése szempontjából szintén pontosításra szorul, hogy a 178. § (4) bekezdésében hivatkozott esetben a vállalkozás részesedési viszonya előreláthatóan nem haladja meg az egy évet, ezen túlmenően milyen esetek tartoznak ide. A normaszöveg nem tartalmaz megkülönböztetést az egy éven belül szerzett részesedés mértékére vonatkozóan sem, jóllehet ennek véleményünk szerint nem elhanyagolható jelentősége lenne.
A korrigált szavatoló tőkemegfelelés kérdését szabályozó 184. § (5) bekezdése nincs teljesen összhangban a 178. § (2) és (4) bekezdésében foglaltakkal. A 178. § (2) bekezdése ugyanis további megkülönböztetés nélkül rendelkezik az összevont alapú felügyelet körébe történő bevonásról, a biztosító olyan vállalkozására vonatkozóan, amelyben részesedési viszonya van. Ennek alapján a 184. § (5) bekezdése a felügyelet számára a korrigált szavatoló tőkemegfelelés számítása alóli mentesítési jogkört biztosít a részesedési viszonyban álló vállalkozások tekintetében, kizárólag a 178. § (2) bekezdés által hivatkozott esetekre korlátozva ezt.
Ugyanezen paragrafus (4) bekezdése alapján a várhatóan egy évnél rövidebb időtartamra fennálló részesedési viszony esetére tehát nem terjed ki a 184. § (5) bekezdése által biztosított mentesítési lehetőség a korrigált szavatoló tőkemegfelelés számítása alól, ami a felügyeleti körbe történő bevonás jogalkotói szándékával összhangban lenne.
A törvénytervezet valóban az EU-irányelveket követi oly mértékben és olyan sebességgel, ami további alapvető problémákat hoz felszínre; például azt, hogy a törvényjavaslat következetesen végigvezeti a biztosítási holdingtársaság fogalmát. Mint tudjuk, a magyar jogrendben ez nem ismert, kizárólag számviteli kategóriaként létezik. Ahhoz, hogy jelen törvényben működési feltételei, ellenőrzésük meghatározásra kerülhessen, rendezni kellene jogállásukat. Jelen esetben a gazdasági társaságokról szóló törvény által nem szabályozott “társaság biztosítóként történő működtetése” kifejezést igyekszik a jogalkotó beilleszteni.
Kérem, gondolják végig, milyen jogi bukfenc a magyar jogrend által ismeretlen társasági forma szabályozása. Az élet rávilágított, hogy ezt a kérdést egyébként rendbe kell tenni, a holding szabályozását végig kell vezetni az érintett jogszabályokon.
A sokat hangoztatott fogyasztóvédelmi érdek a törvénytervezet teljes terjedelmében tapasztalhatóan erősítésre szorul. Tudom, nehéz a megfelelés, erős a nyomás a biztosítók részéről, de akárhogy is nézzük, sokkal többen vagyunk mi, biztosítottak. Át kellene gondolni, hogy a kis biztosítók versenyhelyzetének rontása nélkül mi módon lehetne a biztosítottak érdekeit erősíteni.
Végezetül: már több alkalommal hallottuk, hogy a jogharmonizáción kívül további cél, hogy a törvény áttekinthetőbb legyen. Ehhez képest elég hosszúra sikeredett a kormány-, illetve a pénzügyminiszteri rendeletben szabályozandó feladatok listája, ráadásul a biztosítók működése szempontjából lényeges pénzügyi megfelelési kérdésekben is.
Tisztelt Ház! Köszönöm, hogy e késői órán meghallgattak. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me