ARATÓ GERGELY

Full text search

ARATÓ GERGELY
ARATÓ GERGELY (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Kénytelen leszek Lezsák Sándor képviselő úr hozzászólásához szólni, miután akkor jelentkeztem, csak valamilyen technikai hiba miatt nem kaptam szót.
Tisztelt Ház! A kollégiumépítés kapcsán szeretnék néhány félreértést eloszlatni, amely talán megnehezíti azt, hogy értékén kezeljük ezt a javaslatot. Itt nem a jelenleg létező kollégiumi helyeknek valamifajta piacosításáról van szó - itt új kollégiumi helyek építéséről van szó.
(16.00)
Itt arról van szó, hogy ez a törvényjavaslat megnyitja azt a lehetőséget, hogy a magántőkével együttműködésben létesülhessenek új kollégiumi férőhelyek. Ez eredendően szükséges, mert ma a felsőoktatásban az esélyegyenlőtlenség talán legnagyobb szülője, talán legnagyobb tényezője a lakhatás költségeinek nagy mértéke és egyenlőtlen elosztása. Ha féltjük a hallgatókat a piactól, az ezen a területen egyébként szerintem helyes, de itt a valódi piacot az albérletek piaca jelenti, ott kiszolgáltatott a hallgató, ott nem tudja érvényesíteni az érdekeit.
Azt lehet remélni ettől a javaslattól, hogy ebben az együttműködésben a magántőke és az intézmények között létrejöhetnek olyan kollégiumi férőhelyek, ahova szabályozott módon, szerződés keretében garantáltan, a hallgatók jogait is biztosítva jöhetnek létre ezek az új kollégiumi férőhelyek. Hogy lesz-e erre fizetőképes kereslet, ez kérdés. Én azonban azt gondolom, hogy azokra az intézkedésekre, amelyeket a kormányzat megígért a lakhatási támogatás növelésében, ezek az intézkedések esélyt teremtenek.
Természetesen nagyon jó lenne ezer, kétezer, háromezer, ötezer, tízezer, húszezer kollégiumi férőhelyet építeni, nagyon jó lenne, ha lenne erre a költségvetésben pénz. Azonban azt, hogy ez nem ennyire könnyű feladat, bizonyítja az önök négyéves tevékenysége is: létezett egy kollégiumfejlesztési program, csak kollégiumok nem nagyon épültek sajnos ennek a programnak a keretében, a hallgatók pedig programban nem tudnak lakni.
Én azt szeretném kérni, hogy adják meg azt az esélyt (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), hogy ebben az új formában mégiscsak létesülhessenek új kollégiumi férőhelyek.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me